Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chystá na příští rok úsporný rozpočet s příjmy 3,277 miliardy korun

04. 12. 2020 | 16:18

Liberecký kraj připravuje na příští rok úsporný rozpočet, který počítá s celkovými příjmy 3,277 miliardy korun. Je to zhruba o osm procent méně, než byl rozpočet schválený na letošní rok, který počítal s příjmy 3,555 miliardy korun. Šetřit chce kraj hlavně na provozních výdajích samosprávy, úřadu i svých organizací. Snížit by se měly zhruba o čtyři procenta, řekl dnes po mimořádném jednání krajských radních hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecky-kraj-04
Foto: Mad

"Myslím, že ta čtyři procenta jsou částka, která se provozně ušetřit dá. Budeme ale určitě netrpělivě čekat na výsledek jednání o daňovém balíčku, budeme netrpělivě čekat, kam se bude vyvíjet ekonomika. Myslím, že priority máme v programovém prohlášení nastaveny jasně. Všichni věříme, že v nich nebudeme muset na základě daňových příjmů příliš škrtat," dodal Půta. Kraj podle něj neplánuje omezovat investice, na které má na svých účtech 1,8 miliardy korun.

Uskutečnit by se měly všechny akce, kde už jsou uzavřené smlouvy s dodavateli. Pokračuje projektová příprava výstavby parkovacího domu v sousedství krajského úřadu, který patří k prioritám stejně jako pavilon urgentní medicíny v liberecké nemocnici. Stavba pavilonu by měla začít v příštím roce, kraj si na ni půjčí. O výši úvěru bude ale rozhodovat až v prvním čtvrtletí příštího roku. "A určitě budeme jednat i o finančních zdrojích z evropských fondů, které jsou k dispozici," dodal Půta.

Podle hejtmanova ekonomického náměstka Zbyňka Miklíka (Piráti) kraj s ohledem na projednávané daňové balíčky a koronavirovou situaci snížil na příští rok odhad daňových příjmů na 2,97 miliardy korun. Je to výrazný propad, loni daňové příjmy kraje dosáhly 3,619 miliardy, letos kvůli dopadům koronaviru čeká kraj příjmy z daní kolem 3,3 miliardy korun. "Rozpočet počítá se snížením výdajů krajského úřadu a příspěvkových organizací o 65,8 milionu korun," doplnil Miklík. Kraj zároveň pro příští rok snížil objem peněz v dotačním programu o čtvrtinu na 82 milionů korun.

Na letošní rok připravil kraj rozpočet s příjmy přes 3,555 miliardy korun, počítal s daňovými příjmy 3,360 miliardy korun, kvůli koronavirové pandemii je ale musel revidovat. Aby kvůli nižším příjmům nemusel škrtat investice, zapojil kraj 251 milionů z přebytku loňského roku a dalších 109 milionů musely ušetřit resorty kraje a příspěvkové organizace s výjimkou sociálních a záchranné služby. Na konci listopadu překročily celkové příjmy kraje díky dotacím pro školství, sociální služby a z evropských fondů 10,187 miliardy korun. Výdaje jsou zatím zhruba o osm milionů vyšší.

čtk