Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj potřebuje nové pěstouny, na náhradní rodinu aktuálně čeká 140 dětí

15. 01. 2022 | 16:22

Liberecký kraj potřebuje nové pěstouny, na náhradní rodinu v kraji aktuálně čeká zhruba 140 dětí. Zájem je ale malý a loni ještě klesl. V loňském roce kraj zařadil do evidence dlouhodobých pěstounů sedm žadatelů a dva nové pěstouny na přechodnou dobu. Na dotaz ČTK to dnes řekla mluvčí krajského úřadu Blanka Freiwilligová. Přijetí nových pěstounů je komplikované a trvá zhruba rok. V průzkumu, který si kraj udělal, tak pěstouni volali zejména po zjednodušení celého procesu a související administrativy.

rodina táta baby-3369549 1280
Ilustrační foto

Liberecký kraj se pěstounství dlouhodobě věnuje, v kampani "Mít domov a rodinu – Samozřejmost nebo vzácnost?", kterou zahájil v roce 2015, uspořádal loni průzkum v náhradních rodinách. Oslovil jich 135, zpět se vrátilo 98 vyplněných dotazníků. "Chceme náhradní rodiče z Libereckého kraje lépe znát, více rozumět jejich motivacím i bariérám, slyšet od nich, co by se mělo zlepšit," řekl k cílům průzkumu náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Průzkum podle Tulpy ukázal mimo jiné to, že u 68 procent pěstounů převládá touha pomoci potřebnému dítěti. Tři čtvrtiny osvojitelů pak vedly k adopci zdravotní důvody, zejména potíže s přirozeným či asistovaným početím. Pěstouni i náhradní rodiče by ale shodně uvítali zjednodušení celého procesu, které by mohlo pomoci počet zájemců o náhradní rodičovství zvýšit a najít dalším dětem náhradní rodinu.

V dlouhodobé pěstounské péči je v Libereckém kraji zhruba 700 dětí, o 70 procent z nich se ale starají příbuzní, nejčastěji prarodiče nebo tety a strýcové. Krajský úřad aktuálně eviduje podle Freiwilligové 367 dětí mladších 18 let, které nemají rodinu, ne pro všechny je ale třeba zajistit náhradní rodinnou péči. Obtížně se hledá náhradní rodina hlavně pro starší děti nebo početné skupiny sourozenců, hůř se umisťují i děti s handicapem.

Pěstounů na přechodnou dobu je zařazeno v evidenci aktuálně 37. Krajský úřad eviduje pouze pěstouny, kteří byli zařazeni pro dlouhodobou pěstounskou péči a čekají na dítě. "Ty máme nyní pouze troje, další dva manželské páry budou brzy zařazeny. Většinou se zařazení pěstouni dlouho v evidenci neohřejí a jsou nejpozději do půl roku vytipováni jako vhodní pěstouni. Déle čekají ti, jejichž představa se nepotkává s charakteristikou dětí, pro které náhradní rodinu hledáme," dodala mluvčí.

čtk