Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj připravil novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Ve hře je dalších devět miliard pro regiony

28. 01. 2020 | 17:54

Liberecký kraj připravil novelu zákona o rozpočtovém určení daní. Kraje chtějí mít podíl na silniční dani nebo dani z minerálních olejů. Získat by tak mohly navíc podle odhadů zhruba devět miliard korun. Novela by navíc měla peníze rozdělovat spravedlivěji, zavádí proto dvě nová kritéria - podle počtu obyvatel a také podle počtu kilometrů silnic druhé a třetí třídy.

LBpanoramaNovéZbojištěMad
archivní foto

Pro Liberecký kraj by to znamenalo 400 milionů navíc. Návrh novely dnes schválili krajští zastupitelé, hejtmana Martina Půtu pověřili, aby ji předložil Poslanecké sněmovně.

"Diskuse o financování krajů se vede dlouhodobě, původní model vznikl v roce 2000," řekl liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj), který dnes návrh do zastupitelstva předkládal. Za těch 20 let se ale podle něj situace výrazně změnila a kraje postupně převzaly další úkoly. Ne vždy tomu ale odpovídají přidělené peníze. Velkým problémem je podle Půty zejména financování oprav krajských silnic nižších tříd. V minulosti stát krajům přispíval ze Státního fondu dopravní infrastruktury, o výši podpory se ale vedly dlouhé diskuse.

Podobný návrh novely už v minulých dnech projednali krajští radní třeba ve Zlínském nebo Pardubickém kraji. "My jsme s částí hejtmanů domluveni, že, když naše zastupitelstvo návrh podpoří, tak jejich zastupitelstva už budou projednávat jen podporu našemu návrhu. Zatím to vypadá, že by to mohlo být dalších sedm krajů," řekl Půta. Liberecký kraj předložil svůj návrh na nedávném jednání asociace krajů v Brně, pro většinu krajů byl podle něj přijatelný. Samostatný návrh připravují ve středních Čechách a existuje podle Půty také návrh Moravskoslezského kraje.

Liberecký kraj má s novelizací zákonů zkušenosti. Uspěl už po povodních v roce 2010, kdy na základě vlastních zkušeností navrhl novelu zákona o obcích, která v případě živelní katastrofy umožňuje urychleně svolat zastupitelstvo. Poslanecká sněmovna podpořila i návrh novely v roce 2016, která zajistila městům a obcím víc peněz z výnosu DPH.

Neúspěšné byly naopak návrhy novel zákona o soudech a soudcích a trestního zákoníku, kterými chtěl v roce 2011 Liberecký kraj dosáhnout zřízení samostatného Krajského soudu v Liberci respektive posílení právní ochrany zdravotnické záchranné služby před fyzickým napadením. Podporu nezískal ani návrh, aby se elektronická evidence tržeb (EET) vztahovala jen na měsíční plátce daně z přidané hodnoty (DPH).

čtk