Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj rozdělí mezi páteřní nemocnice 30 milionů korun, peníze použijí převážně na nákup přístrojů

19. 07. 2019 | 7:15

Liberecký kraj rozdělí mezi čtyři páteřní nemocnice v kraji 30 milionů korun. Peníze použijí v Liberci, Jablonci a Jilemnici převážně na nákup přístrojů a českolipská nemocnice na zateplování. Novinářům to řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Rozdělení peněz musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.

nemocnicefrydlant1
Foto: Artur Irma

Obdobně kraj podpořil nemocnice v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici už loni, kdy mezi ně rozdělil 44 milionů korun. Důvodem k takovým dotacím je podle Sobotky to, že pojišťovny v úhradách pro nemocnice nemají zahrnuté investice. "Situace ve zdravotnictví není vůbec jednoduchá," uvedl Sobotka.

Polovinu z letošních 30 milionů korun by měla dostat liberecká nemocnice na nákup radioterapeutického CT simulátoru. Sobotka považuje takový přístroj za nesmírně důležitý. "Musí nasimulovat na pacientovi lokalizaci, kde se to má ozařovat, aby ten paprsek ozařovací byl co nejsilnější, aby nebyl rozptyl a aby nedocházelo k zbytečnému poškozování okolních tkání," řekl. Podle něj ale musejí nejprve vyřešit, jak budou moci peníze Krajské nemocnici Liberec (KNL) poskytnout. Kromě kraje totiž KNL spoluvlastní města Liberec a Turnov. "Loni se podařilo, že participovali v poměru akcií se svým vkladem, letos je ta cesta zarubaná. Budeme jednat, aby se změnily akcionářské podíly," uvedl Sobotka. Kraj chce peníze vložit do KNL navýšením základního kapitálu společnosti. V případě dohody se podle Sobotky akcionářské podíly změní řádově jen v desetinách procenta.

U dalších třech nemocnic kraj nic takového řešit nemusí, ty mají jediného vlastníka. Pokud zastupitelé kraje rozdělení dotací schválí, krajská nemocnice v České Lípě dostane osm milionů na dokončení zateplení budov patologie, jídelny a staré hemodialyzační stanice. Pro městské nemocnice v Jablonci a Jilemnici je připraveno po 3,5 milionu korun. V Jilemnici za dotaci chtějí koupit nové přístroje na gynekologicko-porodnické oddělení a na oddělení gastroenterologie a neurologie. Jablonecká nemocnice je potřebuje na sonoendoskop, videolaryngoskop a sanitní vůz.

čtk