Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj testuje zkušebně pracovníky domovů pro seniory, v pilotním projektu jich otestuje 203

08. 04. 2020 | 17:10

Liberecký kraj zahájil zkušební testování pracovníků domovů pro seniory, kde se již dříve objevil nový koronavirus. V pilotním projektu projde testováním 203 pracovníků domovů v Českém Dubu a Liberci - Františkově, řekl po dnešním jednání Krizového štábu Libereckého kraje ředitel Krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta. S odběry se začalo dnes po poledni, výsledky by měly být ve čtvrtek. Klienti domovů podle něj do testování zahrnuti nejsou.

dd frantiskov1
Foto: Artur Irma

"V minulosti už tam byla nákaza u personálu, a my jsme se proto rozhodli, že personál v těchto dvou zařízeních budeme testovat jak na PCR, tak rychlotesty," doplnil Valenta. Kombinací dvou typů testu, z nichž první je na prokázání viru a ten druhý prokazuje protilátky, získají hygienici ucelený obraz o zdravotním stavu z hlediska koronavirové infekce. "O tom, jestli ten personál v minulosti infekci prodělal, jestli ji prodělal v nedávné nebo blízké době anebo jestli je teď akutně infekční," dodal krajský hygienik.

V Libereckém kraji jsou čtyři desítky domovů seniorů a domovů se zvláštním režimem, v nichž žije přes 2100 klientů. Před více než týdnem se nákaza objevila v Domově důchodců v Českém Dubu. Nakazil se tam údržbář, který do styku s klienty nepřišel. U nikoho z pracovníků ani klientů následné testy nákazu neodhalily. O pár dní později se nemoc objevila také v Domově seniorů v Liberci - Františkově. Covid-19 odhalil test u pracovnice v přímé péči a dvou seniorů, kteří spolu byli na pokoji. Oba jsou v nemocnici. Nikdo další pozitivní nebyl. Testovalo se také v Domově U Spasitele ve Frýdlantu, tam ale testy nákazu neodhalily.

Na pilotní testování v Českém Dubu a Liberci by podle Valenty měla navazovat republiková strategie plošného testování pracovníků sociálních ústavů pomocí rychlotestů. Vztahovat se bude na všechny domovy důchodců a sociální zařízení bez ohledu na zřizovatele. "V současné době čekáme na metodiku od ministerstva zdravotnictví, která to plošné testování upřesní," řekl Valenta. Dotknout by se to podle odhadů mělo v příštích dnech více než 3000 pracovníků ústavů v kraji.

čtk