Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na hradech a zámcích v kraji to bude žít až do konce roku. Je třeba dohnat "covidové manko"

06. 08. 2020 | 18:34

Co se na památkách v kraji chystá do konce prázdnin? A s čím přijdou na podzim a ve finále roku? Územní pracoviště Národního památkového ústavu se sídlem na Sychrově vydalo velký přehled akcí, jež se uskuteční do konce roku.

skotské hryVetši
Skotské hry na zámku Sychrov. Foto: www.skotskehry.cz

Srpen

7. – 9. 8.: státní hrad Bezděz - Oživlý hrad aneb Život za Valdštejnů. Šermířská vystoupení, historická hudba, kovářská dílna, společenské hry pánů a poddaných, valdštejnská kuchyně, zbraně, trestní právo, kostýmy. Program pro rodiny s dětmi.

8. 8.: státní zámek Zákupy - Výstava ohařů. Tradiční speciální výstava Klubu chovatelů hrubosrstých a maďarských ohařů a Klubu krátkosrstý ohař a Okresního mysliveckého spolku.

8. 8.: státní zámek Zákupy – Noční prohlídky. Kostýmované prohlídky II. prohlídkového okruhu Zámek za císaře Františka Josefa I. Návštěvníky provede císařův komorník Evžen Ketterl, který se v polovině prohlídky setká s císařovou důvěrnou společnicí Kateřinou Schrattovou a sehrají spolu malou scénku. Kateřina Schrattová pak provede návštěvníky zbylými interiéry prohlídkové trasy. Prohlídky začínají vždy v 19:30, 20:15 a 21 hodin.

8. – 9. 8.: státní zámek Lemberk – Zpřístupnění Bredovské zahrady. Mimořádné zpřístupnění Bredovské zahrady a letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka. Akce potrvá po celý den od 10.00 do 16.00 hodin.

11. – 16. 8.: státní zámek Lemberk – Prázdniny na věži. Zpřístupnění středověké věže s vyhlídkou po okolí zámku. Věž bude otevřena po celý den od 9.00 do 16.30 hodin.

Lemberk, archivní foto

12. 8.: státní zámek Sychrov – Koncert skupiny Queenie.

13. 8.: státní hrad a zámek Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna. Vévoda bude opět pobývat na svém frýdlantském sídle, kde se s ním mohou návštěvníci setkat, osobně s ním pohovořit a dozvědět se více o době, kdy žil a vedl boje na evropských kolbištích třicetileté války.

14. 8.: státní hrad Trosky - Koncert Alchymie. Koncert mladé chlumecké hudební skupiny Alchymie, která to za krátkou dobu dotáhla již poměrně daleko. Žánrově se hudba pohybuje mezi folkem a popem.

15. – 16. 8.: státní hrad Bezděz - Valdštejnova smrt. Šermířská skupina Bibus Spiritus. (www.hrad-bezdez.eu; www.facebook.com/HradBezdez; www.instagram.com/hradbezdez)

16. 8.: státní hrad Trosky - Rytíři na Troskách. Po celý den budou na hradě probíhat rytířské turnaje v podání skupiny historického šermu Nostra Ex. Jako doprovod vystoupí kapela historické hudby Subulcus.

Trosky, archivní foto

19. 8.: státní hrad a zámek Frýdlant - Jazzový koncert lektorů v rámci Jazzové dílny Karla Velebného. Podrobnosti budou upřesněny. (www.zamek-frydlant.cz; www.facebook.com/hrad.zamek.frydlant)

22. 8.: státní zámek Sychrov – Koncert Pocta Rohanům. 30. srpna 2020 si připomeneme dvě stě let od příchodu Rohanů na Sychrov. V komponovaném programu se představí sopranistka Sylva Čmugrová, basbarytonista Radek Krejčí a klavírista Martin Moudrý. Průvodní slovo Miloš Kadlec. Na programu jsou díla G. F. Händela, j. Haydna. G. Bizeta, A. Dvořáka, B. Smetany,  C. Franca, R. Strausse, F. Chopina. Od 18 hodin. Jednotné vstupné: 190 Kč. Předprodej: https://npuvstupenky.colosseum.eu/sychrov/list

22. 8.: státní hrad Trosky  - Benefiční koncert. Šestý ročník benefičního koncertu pro dobrou věc, vystoupí 4 kapely velmi tvrdého ražení. (www.hrad-trosky.eu; www.facebook.com/SHTrosky)

22. 8.: státní zámek Zákupy – Noční prohlídky. Kostýmované prohlídky II. prohlídkového okruhu Zámek za císaře Františka Josefa I. Návštěvníky provede císařův komorník Evžen Ketterl, který se v polovině prohlídky setká s císařovou důvěrnou společnicí Kateřinou Schrattovou a sehrají spolu malou scénku. Kateřina Schrattová pak provede návštěvníky zbylými interiéry prohlídkové trasy. Prohlídky začínají vždy v 19:30, 20:15 a 21 hodin. (www.zamek-zakupy.cz; www.facebook.com/statnizamekzakupy; www.instagram.com/zamek_zakupy)

22. – 23. 8.: státní hrad Bezděz - Historická střelnice na Bezdězu. Účinkuje skupina Úpičtí střelci. Kovářská dílna na nádvoří. (www.hrad-bezdez.eu; www.facebook.com/HradBezdez; www.instagram.com/hradbezdez)
22. – 23. 8.: státní zámek Lemberk – Zpřístupnění Bredovské zahrady. Mimořádné zpřístupnění Bredovské zahrady a letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka. Akce potrvá po celý den od 10.00 do 16.00 hodin. (www.zamek-lemberk.cz; www.facebook.com/ZamekLemberk)

29. 8.: státní hrad a zámek Frýdlant – Hradozámecká noc 2020. Program bude upřesněn.

29. 8.: státní hrad Grabštejn - Hradozámecká noc na Grabštejně aneb "Je třeba zabít Valdštejna..." Poslední srpnovou sobotu mezi osmou a desátou hodinou budete moci cestou zšeřelými hradními interiéry sledovat životní příběh nejznámějšího grabštejnského majitele Albrechta z Valdštejna. Tímto netradiční způsobem vzdáme hold činům i odkazu významného vojevůdce v císařských službách a uctíme jeho památku - a to při příležitosti Valdštejnského roku. Pozadí příběhů ze života intrikánského Valdštejna bude návštěvníkům poodhaleno každých dvacet minut od osmé hodiny večerní. Nechcete-li o tuto příležitost přijít, hlaste se raději na tel. čísle 482 724 301 či na e-mailu grabstejn@npu.cz. Volné časy pro rezervace: 20:00 - 20:20 - 20:40 - 21:00 - 21:20 - 21:40 - 22:00. Kapacita je omezena! Rezervace nutná. Klíč k památkám: Na této prohlídce lze získat "razítko" za návštěvu památky.

29. 8.: státní hrad Lemberk – Hradozámecká noc - Jak se oblékalo v dobách minulých. Oživené prohlídky zámku, podrobnosti budou upřesněny.

29. 8.: státní zámek Sychrov – Skotské hry.

30. 8.: státní hrad Grabštejn – Mimořádné zpřístupnění hradního veterinárního muzea v doprovodu nprap. Michala Kratochvíla. Veterinární muzeum představuje polní veterinární soupravy pocházející z výzbroje německé armády z konce 1. světové války a meziválečného období, sovětské armády a ČSLA. Většina souprav je určena k léčbě koní a dalších hospodářských zvířat. Návštěvníci se dozvědí i o dnešním využívání tzv. dolního zámku na Grabštejně a jeho okolí Armádou ČR. Zájemci o prohlídku se též seznámí i s dramatickým příběhem grabštejnského válečného hrdiny – vojenského psa Atose, který se účastnil mise v afghánském Lógaru. Prohlídkový okruh je veřejnosti přístupný v předem vypsaných termínech, kapacita prohlídky je omezena a pouze na rezervace.

do 30. 8.: státní hrad Bezděz – Výstava Přemysl Otakar II. – král, rytíř, zakladatel. Výstava věnovaná významnému českému panovníkovi. V Templářském paláci budou mimořádně vystaveny kopie královských pohřebních insignií – žezla, jablka a koruny.

do 30. 8.: státní zámek Zákupy – Dětské prohlídky s princeznou. Prohlídka je určena pro děti do 10 let. Jedná se o zkrácenou prohlídku vybraných interiérů I. prohlídkové trasy (Zámek za císaře Ferdinanda Dobrotivého) v doprovodu průvodkyně v kostýmu princezny, která si s dětmi v zámeckých interiérech vypráví o historii zámku či zajímavých předmětech. Prohlídky se konají po dobu celých letních prázdnin, a to ve třech stanovených časech - v 10:15, v 12:15 a v 14:15 hodin. Délka prohlídky je cca 30 minut.

do 31. 8.: státní zámek Sychrov – Prohlídky s princeznou. Prohlídka především pro dětské návštěvníky trvá cca 25 minut a zahrnuje nejkrásnější soukromé a reprezentační prostory (schodišťová hala, soukromé apartmá kněžny, přijímací salon, knihovna, velká jídelna atd.). Tato trasa je určena pro rodiny s dětmi a je vedená princeznou, která zábavnou a nenáročnou formou seznámí děti s tím, jak se dříve princům a princeznám na zámku žilo. Během této prohlídky jsou rodiče pouze jako doprovod. Výklad neobsahuje žádné odborné informace o historii zámku a jeho majitelích.

do 30. 9.: státní hrad Bezděz – Výstava - Deset výletů v roce 1878 - Excursions Club. Výstava v Purkrabském paláci představuje výlety po Českolipsku a po Máchově kraji a připravilo ji Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

do 1. 11.: státní hrad Grabštejn - Výstava Hraběcí obory. Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor.

Grabštejn, archivní foto

Září

4. 9.: státní zámek Lemberk – Marie Rottrová – koncert Lady Soul. Od 20 hodin. Rezervace vstupenek v infocentru v Jablonném v Podještědí

5. 9.: státní hrad Trosky - Sokolnické ukázky. Po celý den poutavý výklad o historii sokolnictví, ukázky krmení a příletů dravých ptáků. Dále pak ukázky agility v podání vicemistryně ČR Terezy Pálové a feny Faji.

5. – 6. 9.: státní hrad Bezděz - Dny evropského kulturního dědictví. Šermíři na hradě. Kovářská dílna na nádvoří. Otevřen mimořádně ochoz v kapli. Vystaveny nalezené dřevořezby z Křížové cesty na hrad.

12. – 13. 9.: státní hrad Bezděz - Jedna země, jeden král.  Šermířský víkend pro děti. Kovářská dílna na nádvoří. Účinkuje skupina Pancharti.

12. – 13. 9.: státní zámek Lemberk – Zpřístupnění Bredovské zahrady. Mimořádné zpřístupnění Bredovské zahrady a letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka. Akce potrvá po celý den od 10.00 do 16.00 hodin. Prohlídka zahrady: 11.00 a 14.00 hodin.

12. – 13. 9.: státní zámek Zákupy - Mimořádné prohlídky historického zámeckého sklepení.

19. 9.: státní hrad a zámek Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna. Vévoda bude opět pobývat na svém frýdlantském sídle, kde se s ním mohou návštěvníci setkat, osobně s ním pohovořit a dozvědět se více o době, kdy žil a vedl boje na evropských kolbištích třicetileté války.

19. 9.: státní hrad Grabštejn - Den evropského dědictví na Grabštejně.

19. – 20. 9.: státní zámek Zákupy – Tvoříme duší. Tradiční prezentační setkání umělců se zdravotním postižením.

25. 9.: státní hrad Bezděz – Hrad Live! Nový projekt propojující tajemná místa českých hradů, krásné výhledy z nich, přírodu a libozvučnou hudbu našich nejlepších DJs. Párty od západu slunce až do noci na jednom z nejzachovalejších českých hradů, na hradě Bezděz!

Bezděz, archivní foto

26. – 28. 9.: státní zámek Lemberk - Zpřístupnění středověké věže. Středověká věž s vyhlídkou na okolí zámku bude přístupná od 9.00 do 16.00 hodin.

26. – 28. 9.: státní zámek Lemberk – Zpřístupnění Bredovské zahrady. Mimořádné zpřístupnění Bredovské zahrady a letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám areálu Lemberka. Akce potrvá po celý den od 10.00 do 16.00 hodin. Prohlídka zahrady: 11.00 a 14.00 hodin.

do 30. 9.: státní hrad Bezděz – Výstava - Deset výletů v roce 1878 - Excursions Club. Výstava v Purkrabském paláci představuje výlety po Českolipsku a po Máchově kraji a připravilo ji Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

30. 9.: Krajská vědecká knihovna v Liberci – Přednáška: Pocta Rohanům – nová prohlídková trasa na Sychrově. Přednáší kastelán PhDr. Miloš Kadlec. Od 18 hodin.

do 1. 11.: státní hrad Grabštejn - Výstava Hraběcí obory. Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor.

Říjen

10. 10.: státní hrad a zámek Frýdlant – Audience Albrechta z Valdštejna. Vévoda bude opět pobývat na svém frýdlantském sídle, kde se s ním mohou návštěvníci setkat, osobně s ním pohovořit a dozvědět se více o době, kdy žil a vedl boje na evropských kolbištích třicetileté války.

10. 10.: státní hrad Trosky - Sokolnické ukázky. Po celý den poutavý výklad o historii sokolnictví, ukázky krmení a příletů dravých ptáků. Dále pak ukázky agility v podání vicemistryně ČR Terezy Pálové a feny Faji.

24. 10.: státní hrad Bezděz – Konec sezony s MalemIrish. Málem Irská hudební skupina z nedalekých Doks ukončí návštěvnickou sezónu na hradu Bezděz. Počítá se jak s variantou pěkného počasí, tak i pravého irského. Těšit se můžete na originální pojetí tradiční irské hudby a jiných písní Britských ostrovů.

24. 10.: státní hrad a zámek Frýdlant – Zámecké hodování. Zámecká kuchyně znovu ožije a po celý den se v ní bude před zraky návštěvníků péct a vařit.

Frýdlant, archivní foto

24. – 25. 10.: státní zámek Sychrov – Pohádkové prohlídky: Šíleně smutná princezna. Prohlídka zámku na motivy známé pohádky. Určeno rodinám s dětmi.

28. 10.: státní hrad Trosky - Rozloučení s hradem. Sváteční den plný sokolnických ukázek a jízdy na koníkovi pro děti na hradním nádvoří. Dále pak ukázky agility v podání vicemistryně ČR Terezy Pálové a feny Faji.

28. 10. a 31. 10. – 1. 11.: státní zámek Lemberk - Zpřístupnění středověké věže. Středověká věž s vyhlídkou na okolí zámku bude přístupná od 9.00 do 15.00 hodin.

31. 10.: státní hrad Grabštejn – Mimořádné zpřístupnění hradního veterinárního muzea v doprovodu nprap. Michala Kratochvíla. Veterinární muzeum představuje polní veterinární soupravy pocházející z výzbroje německé armády z konce 1. světové války a meziválečného období, sovětské armády a ČSLA. Většina souprav je určena k léčbě koní a dalších hospodářských zvířat. Návštěvníci se dozvědí i o dnešním využívání tzv. dolního zámku na Grabštejně a jeho okolí Armádou ČR. Zájemci o prohlídku se též seznámí i s dramatickým příběhem grabštejnského válečného hrdiny – vojenského psa Atose, který se účastnil mise v afghánském Lógaru. Prohlídkový okruh je veřejnosti přístupný v předem vypsaných termínech, kapacita prohlídky je omezena a pouze na rezervace.

do 1. 11.: státní hrad Grabštejn  - Výstava Hraběcí obory. Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor.

Listopad

do 1. 11.: státní hrad Grabštejn  - Výstava Hraběcí obory. Odkaz Clam-Gallasů v krajině Jizerských hor.

10. 11.: Národní památkový ústav (Liliová 5, Praha) – Hovory s kastelány: O hradu Bezděz s Kamilem Seidlem. Historií objektu Vás provede kastelán Bc. Kamil Seidl, a to v úterý 10. listopadu v 17.00 hodin. Přednáška se koná v pražském sídle NPÚ v domě U Voříkovských (Liliová 5). Vstup na přednášku je zdarma.

14. – 15. 11.: státní zámek Sychrov – Pohádkové prohlídky: Princezna Lada. Prohlídka zámku na motivy známé pohádky. Určeno rodinám s dětmi.

Sychrov, archivní foto

26. 11. : Krajská vědecká knihovna v Liberci – Přednáška: Po stopách Valdštejnů na Liberecku. Přednáší Mgr. Vladimír Tregl (vedoucí oddělení správy mobiliáře a zámeckých knihoven ÚPS na Sychrově). Od 18 hodin.

28. 10.: státní zámek Lemberk - Zpřístupnění středověké věže. Středověká věž s vyhlídkou na okolí zámku bude přístupná od 9.00 do 15.00 hodin.

28. – 29. 11.: státní hrad Grabštejn  - Adventní prohlídky.

28. – 29. 11.: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty.

28. – 29. 11.: státní zámek Zákupy - Císařské Vánoce. Speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku.

28. – 29. 11.: státní zámek Sychrov – Adventní trhy.

31. 10. – 1. 11.: státní zámek Lemberk - Zpřístupnění středověké věže. Středověká věž s vyhlídkou na okolí zámku bude přístupná od 9.00 do 15.00 hodin.

Prosinec

5. 12.: státní hrad Grabštejn - Valdštejnské Vánoce. Vánočně vyzdobené interiéry, kostýmovaní průvodci, dílničky pro děti a další doprovodný program.

5. 12.: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku aneb Přijde i Mikuláš, čert a anděl. Prohlídky vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty obohacena o příchod Mikuláše, andělů a čertů.

5. – 6. 12.: státní zámek Zákupy - Císařské Vánoce. Speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku.

6. 12.: státní hrad Grabštejn  - Adventní prohlídky.

6. 12.: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty.

8. 12.: Národní památkový ústav (Liliová 5, Praha) – Hovory s kastelány: O zámku Sychrov s Milošem Kadlecem. Historií objektu Vás provede kastelán PhDr. Miloš Kadlec, a to v úterý 8. prosince v 17.00 hodin. Přednáška se koná v pražském sídle NPÚ v domě U Voříkovských (Liliová 5). Vstup na přednášku je zdarma.

11. – 12. 12.: státní hrad Grabštejn  - Adventní prohlídky.

12. – 13. 12.: státní zámek Lemberk – Vánoce na zámku. Prohlídka vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Ukázka vánočního slavení a zvyků šlechty.

12. – 13. 12.: státní zámek Zákupy - Císařské Vánoce. Speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku.

Zákupy, archivní foto

19. – 20. 12.: státní hrad Grabštejn  - Adventní prohlídky.

19. – 20. 12.: státní zámek Zákupy - Císařské Vánoce. Speciální prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku.

26. 12.: státní zámek Sychrov – Vánoční koncert.

NPÚ/Lucie Bidlasová