Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na severu důvěřují dřevostavbám, v kraji se jich staví nejvíc z celé České republiky

26. 11. 2021 | 15:18

Více než čtvrtina nových rodinných domů dokončených loni v Libereckém kraji je ze dřeva, je to nejvyšší podíl v Česku. Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v kraji loni zkolaudovali 548 nových rodinných domů, z toho 144 mělo dřevěnou konstrukci, to je 26,3 procenta. Celkově stavbaři ve stejném období v Česku dokončili 18.127 nových rodinných domů, dřevostaveb však bylo jen 15,6 procenta.

dřevostavbaTyp nejžádanější dřevostavby RD Rýmařov NOVA 101 Liberecký kraj
Typ nejžádanější dřevostavby v kraji: RD Rýmařov NOVA 101

Domy ze dřeva mají v podhorském Libereckém kraji dlouholetou tradici. Vliv mělo podle odborníků především vysoké zalesnění, množství pil a možnost získat pozemek. "Dodnes zde máme krásné podstávkové domy, nejvíce jich najdeme v místní oblasti trojzemí. Přestože se zde po válce vyměnilo obyvatelstvo, má tento historický vliv na naše povědomí stále dílčí dopad," řekla Jana Košťálová z katedry pozemního stavitelství Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci.

Stovky roubených domů se ale dochovaly také v Jizerských horách, Krkonoších nebo třeba v Českém ráji. Právě v těchto oblastech se podle statistik staví hodně dřevostavby i dnes. K důvodům patří rostoucí tlak na udržitelnost životního prostředí a také inspirace ze zahraničí. "Důvodem rostoucího zájmu o dřevostavby je hlavně jejich rozumná cena a rychlost výstavby," řekl ČTK Luboš Macháček, obchodní ředitel společnosti RD Rýmařov, která je největším dodavatelem dřevostaveb na českém trhu.

RD Rýmařov rostoucí poptávku po dřevostavbách v Libereckém kraji potvrzuje. "Oproti roku 2017 se zájem více než zdvojnásobil. Loni zde také výrazně vzrostla oblíbenost bungalovů, postavili jsme jich zde téměř stejně jako patrových rodinných domů, což je ve srovnání s předchozími roky velký rozdíl. Vůbec nejžádanějším naším domem za posledních téměř pět let je v Libereckém kraji dvoupodlažní dům o zastavěné ploše 107,5 metrů čtverečných koncipovaný jako 5+1," doplnil Macháček.

Zájem o dřevostavby výrazně vzrostl v Libereckém kraji v posledních třech letech. Do roku 2017 dokončovali stavbaři každoročně do stovky domů s dřevěnou konstrukcí, v letech 2018 až 2020 se počet zvýšil o polovinu. Stále ale v nové výstavbě převažují domy z cihel a tvárnic, loni představovaly dvě třetiny nově dokončených domů. Podle Macháčka se lidé podle průzkumu RD Rýmařov stále bojí nízké životnosti dřevostaveb. "To však považuji za jeden z největších mýtů stavebnictví. Kvalitně postavená dřevostavba je na tom se životností úplně stejně jako cihlový dům," dodal.

čtk