Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na zadržení vody v krajině  a zmírnění dopadů sucha přidá Liberecký kraj další tři miliony korun

16. 01. 2020 | 15:16

Na projekty zaměřené na zadržení vody v krajině a zmírnění dopadů sucha přidá Liberecký kraj další tři miliony korun z daňových příjmů loňského roku. Ty byly o 404 miliony korun vyšší, než se původně předpokládalo. V dotačním programu tak letos bude na boj proti suchu připraveno více než 11 milionů korun. ČTK o tom dnes informovala náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Žádosti o dotace z programu mohou zájemci podávat od 10. února.

jezero little-egret-2591578 1280
Ilustrační foto

"Kvůli velkému zájmu jsme příjem žádostí prodloužili až do 10. dubna. Je to i z toho důvodu, že kromě vlastních dotací Liberecký kraj podporuje i odborné poradenství pro potenciální žadatele. Snažíme se také o snížení administrativy, takže některé vyžadované doklady jsme přesunuli až do fáze uzavírání smluvního vztahu," uvedla vedoucí krajského odboru životního prostředí a zemědělství Jitka Šádková.

Projekty zaměřené na zadržení vody podpořil kraj poprvé loni, kdy bylo v programu šest milionů korun. Na všechny se nedostalo, neuspokojení zájemci ale mají možnost požádat znova. "Cílem programu je zakládání a obnova přirozených vodních prvků, žadatelé mohou získat peníze na vybudování tůní či mokřadů, revitalizaci toků, zpomalení odtoku vody z krajiny. Srážkový propad v uplynulých pěti letech činil v Libereckém kraji průměrně 757 milimetrů a byl nejvyšší v republice," řekl krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Z programu je možné získat podporu i na projekty zaměřené na vsakování dešťové vody v městském území. Na drobná opatření, jako je budování tůní či obnova mokřadů, mohou ale podle Šádkové zájemci získat dotace také z programu Podpory ochrany přírody a krajiny, kde je k dispozici 2,8 milionu korun. Tyto dotace jsou určené na malé projekty, získat je možné od 20.000 do 150.000 korun, zatímco z programu podpory retence vody mohou žadatelé na svůj projekt od kraje dostat od 70.000 korun do milionu.

čtk