Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na ZŠ Ještědská v Liberci ani do školy v Českém Dubu děti nepřišly, učitelé stávkují. Vyjádření přidal náměstek Tulpa

06. 11. 2019 | 11:17

AKTUALIZOVÁNO: Nezvyklý klid byl dnes ráno v areálu jedné z největších škol v Liberci, ZŠ Ještědská. Škola zůstala pro žáky uzavřená. Dnes přišli jen učitelé, kteří se rozhodli přidat ke stávce školských odborů kvůli platům. To ale podle nic není jediný důvod.

školaČD
Foto: FB Český Dub

"Stávkujeme především za kvalitnější školství pro vaše děti a důvodem stávky je neplnění slibů politiky," zdůvodňují učitelé ze ZŠ Ještědská s 670 žáky, proč se rozhodli tímto způsobem ke stávce připojit.

Rodiče byli dopředu informovaní, ke škole ráno nepřišlo jediné dítě. "Řešili jsme to jen u prostřední dcery, kdy jsme se dozvěděli v pondělí odpoledne, že škola nebude fungovat. A nejenom škola, ani družina, ani kroužky a že všem dětem zrušili obědy na ten den. Vzhledem k tomu, že už je v sedmé třídě, tak to není takový problém jako by to bylo u nejmladšího syna, který je v první třídě, takže zůstane sama doma," řekla ČTK matka jedné z žákyň této školy. Její syn chodí do jiné školy, která nestávkuje.

Učitelé na některých školách v celé zemi dnes protestují, protože jsou nespokojeni s výsledky vyjednávání o růstu svých platů. Kolik pedagogů se do stávky zapojilo a kolik škol se neotevřelo, školské odbory upřesní dopoledne. Podle jejich dřívějších informací se v Libereckém kraji do stávky nějakým způsobem zapojilo přes 30 z bezmála 500 mateřských, základních a středních škol.

V Liberci se aktivně do stávky školských odborů kvůli platům přidalo šest z 21 základních škol, z toho ve třech dnes nefunguje ani družina. Rodiče dětí ze ZŠ a ZUŠ Jabloňová se to dozvěděli teprve v úterý. "To se mi zdá docela pozdě," řekl dnes ČTK čtyřiačtyřicetiletý otec dvou dcer, které chodí na ZŠ Jabloňová. Nepřál si být jmenován, na učitele je naštvaný. "Rozumím jejich důvodům ke stávce, ale brát si děti a rodiče jako rukojmí je hodně špatné," uvedl. "Navíc základní umělecká škola u nás funguje normálně, takže například děti, které mají odpoledne nástroj nebo orchestr, musí povinně do školy jít, jinak by měly neomluvenou absenci," řekl. Jeho dcery chodí do druhé a páté třídy, babičky při jejich hlídání využít nemůže, protože bydlí 150 kilometrů daleko od Liberce, a sám si volno vzít nemůže. "Dělám v malé soukromé firmě, která mi ho nedá. Děti budou muset být doma samy a budu je jezdit kontrolovat, zda jsou v pohodě," dodal. V Liberci do základních škol chodí přes 9000 dětí, z toho přes 2500 do šesti škol, jež se dnes zapojily do stávky.

čtk

Ke stávce, kterou vyhlásil Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, se v Libereckém kraji připojila například i základní škola v Českém Dubu. "Nechci komentovat oprávněnost požadavků učitelů, ale stávku formou úplného uzavření školy, nepovažuji za šťastnou. Údajně se v Libereckém kraji ke stávce připojí nějakou formou jen 32 ze zhruba 500 škol v regionu a zcela uzavřených bude jen 11. Po podzimních prázdninách a ředitelském volnu v minulém týdnu to ve středu bude pro hodně rodičů velký problém a je škoda, že naše škola nezvolila jiné řešení, např. formu podpory stávky se zajištěním programu pro děti. Určitě by si tím získali větší sympatie českodubské veřejnosti," uvedl k tomu Jiří Miler, starosta města zvolený za Nezávislé sdružení občanů a původním povoláním pedagog.

Zdroj: FB

Tiskové prohlášení náměstka hejtmana pro školství

„Stávka pracovníků školy pro mne má smysl pouze tehdy, pokud se jedná o rozdíl podpory mezi deseti a patnácti procenty zvýšení platů, tedy naplnění původního slibu vlády. Původní požadavek patnácti procent ale nebyl schválen, zřejmě z důvodu postupného navyšování, a tak je nutné se po další roky spokojit s deseti procenty.

Se stávkou, ve které učitelé řeší, zda se má tarif navýšit o celých 10 %, nebo má dojít k rozdělení 8 % do tarifů a 2 % do pohyblivé složky mzdy, vnitřně nesouhlasím. Jako bývalý ředitel vím, že je občas dobré aktivnější kolegy a kolegyně odměnit za jejich práci než plošně přidat všem.

Liberecký kraj zřizuje v rámci resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti celkem 57 příspěvkových organizací. Osm z nich se do stávky zapojilo – 3 zcela a 5 částečně (ty omezily výuku nebo se ke stávce přihlásily jinou formou). Celkem 49 organizací se nezapojilo vůbec.

Vyjádření názoru formou stávky ale samozřejmě plně respektuji.“

 

Petr Tulpa, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.