Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největší očkovací centrum v kraji ukončí provoz už dnes. Vakcinace pokračuje v nemocnici

02. 03. 2022 | 17:37

Největší očkovací centrum v Libereckém kraji, které je v Liberci v budově D u krajského úřadu, ukončí provoz už dnes. Prostory budou sloužit k přijímání uprchlíků z Ukrajiny. ČTK to řekl mluvčí Krajské nemocnice Liberec (KNL) Václav Řičář, která očkovací centrum provozuje.

očkováníKNLTwitter2
ilustrační foto Artur Irma

Očkovací centrum mělo v budově D fungovat až do pátku, podle Řičáře ale skončí už dnes. "Objednané na čtvrtek a pátek obvoláme a domluvíme se na náhradním termínu," řekl Řičář. Menší očkovací centrum si nemocnice zřídí ve svém areálu u Husovy ulice, v provozu bude od pondělí příštího týdne. "Bude v budově H, která je pod heliportem," uvedl mluvčí nemocnice. Zájem o očkování proti koronaviru není velký a mluvčí předpokládá, že denně přijdou maximálně desítky lidí.

Očkovací centrum liberecké nemocnice fungovalo u krajského úřadu od loňského 22. února. Za více než rok fungování tam zdravotníci aplikovali skoro 227.500 dávek vakcíny proti koronaviru, což je zhruba třetina všech dávek vakcíny podaných v Libereckém kraji. Maximem bylo zhruba 1400 očkovaných lidí za den, nyní jich chodí mnohem méně. Za poslední týden tam zdravotníci denně v průměru očkovali zhruba 91 lidí.

Klesá zájem o očkování a slábne i epidemie koronaviru. LIberecká nemocnice se i proto v úterý symbolicky rozloučila s vojáky z místní chemické jednotky, kteří v ní působili nepřetržitě od loňského 25. listopadu. "Celkem se jednalo o 34 vojáků, kteří působili v sedmi rotacích. Pracovali na oddělení JIP chirurgie, ARO, interním urgentním příjmu, na plicním i infekčním oddělení," uvedl Řičář. V posledních týdnech už ale nebylo podle něj tolik covidových pacientů ve vážném stavu a vojáci pomáhali i při péči o ostatní pacienty. "Bez jejich obětavé pomoci bychom se během nejtěžších týdnů vůbec neobešli," ocenil vojáky mluvčí nemocnice.

Prostory po očkovacím centru využije Liberecký kraj při přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Rozšíří se tam Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). které začalo fungovat v budově D v úterý. Provoz centra zajišťuje kraj ve spolupráci s hasiči, policií, Českým červeným křížem a krajským vojenským velitelstvím. Centrum má zajistit pro ty, kteří prchají z Ukrajiny kvůli ruské invazi, vše na jednom místě. "Tak, aby ti lidé neběhali po úřadech, ale dostali tady všechny informace, včetně nějaké možnosti si odpočinout, najíst se, napít se po náročné cestě," řekl již dříve hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

čtk