Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Okruhy pro běžkaře jsou i mimo hory. Zaúřadovala ale obleva, takže není jisté, zda budou o víkendu použitelné

21. 01. 2021 | 16:34

AKTUALIZOVÁNO: Okruhy pro běžkaře v Libereckém kraji díky sněžení v minulém týdnu vznikly i mimo hory, jsou i ve městech. Třeba v Turnově ale není jisté, zda kvůli oblevě je budou moci běžkaři využívat i o víkendu. Problémy upravit tratě jsou také ve sportovním areálu v libereckém Vesci, kde se před více než deseti lety konal světový šampionát v klasickém lyžování. V horách je ale pro běžkaře sněhu zatím dostatek, obleva jim neublížila, vyplývá ze zjištění ČTK.

vesecRolbaLidi2
Areál v Liberci - Vesci

"Stopy jsou v dobrém stavu. Upravených je 210 kilometrů běžeckých tratí. Obleva nás nijak rapidně nezasáhla, naopak pomohla, že nejde o prachový sníh, ale krásně si to sedlo," uvedl ředitel Jizerské o.p.s. Martin Kunc. Nezisková společnost se stará o úpravu magistrály v Jizerských horách, na magistrále leží od 30 do 70 centimetrů sněhu.

Výborné podmínky pro běžkaře panují také v Krkonoších a upravené stopy jsou v okolí každého zimního střediska. Více než 100 kilometrů běžkařských tras je k dispozici i na lyžařské magistrále na opačné straně kraje, v Lužických horách. "Trochu obleva byla, takže jsou stopy rychlé, zmrzlé. Tratě jsou v rozsahu podobném jako minulý víkend," uvedl předseda oddílu Ski Polevsko Jan Šmíd. Oddíl se na úpravě tratí podílí. Pro běžkaře je k dispozici páteřní trasa od Práchně po chatu Luž i navazující okruhy, jako je třeba ve Cvikově. Šmíd ale nabádá běžkaře, aby byli opatrní kvůli možnému pádu stromů či větví obtěžkaných mokrým sněhem. Nejhorší je situace v okolí Luže.

Okruhy pro běžkaře vznikly před minulým víkendem také v okolí Zásady na Jablonecku, Košťálova na Semilsku, Lomnice nad Popelkou či v Tanvaldu. Lyžovat se dá i na několika místech v krajském Liberci, osvětlený okruh je ve Vesci. Podmínky se ale kvůli oblevě zhoršují a od pátku tam bude možné lyžovat jen za denního světla. Kvůli oblevě se na mnoha místech již obnažila asfaltová trať a stopy pro běžkování jsou tam přerušeny. "Proto od 22. 1. 2021 včetně nebudou osvětleny tratě," uvedla liberecká radnice na svém webu. V minulých dnech bylo ve Vesci plno. "Zájem nejen o běžkování, ale i sáňkování a bobování je ve Vesci už od minulého týdne mimořádný, v řádech stovek návštěvníků," řekla dnes ráno ČTK mluvčí radnice Jana Kodymová.

Stovky lidí využívají také stopy, jež vznikly na loukách v libereckém městské obvodu Vratislavice. Po čtyřech letech bylo možné okruh pro běžkaře vytvořit také v Turnově, v areálu Maškovy zahrady. "Zatím to ještě jde. Pokud ale bude toto počasí pokračovat, tak to dlouho asi nevydrží," uvedl za areál Tomáš Špinka. Není jisté, zda vydrží i další tratě u Turnova, jedna vede z Ohrazenic do Paceřic a další jsou na Vrchhůře.

čtk