Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pandemie naučila zdravotníky liberecké nemocnice přeměnit oddělení v případě potřeby v řádu dnů

26. 02. 2023 | 14:24

Postarat se najednou o více infekčních pacientů a v případě potřeby v řádu dnů uzpůsobit běžná oddělení péči o ně. To se naučili zdravotníci z Krajské nemocnice v Liberci (KNL) za pandemie koronaviru. ČTK to řekl Tomáš Roubíček, lékařský náměstek akciové společnosti KNL, která provozuje nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu.

covid oblek protective-suit-5716753 1280
Ilustrační foto

"Pandemie nás naučila provoz těch oddělení neuvěřitelně rychle změnit, takže už se nikdo nediví a prostě se tak stane. A naopak, když to odezní, tak během tří dnů vrátíme oddělení zpátky do běžného provozu," řekl.

První případ koronaviru se v Česku objevil bezmála před třemi lety, a i když případů není nyní tolik jako třeba ještě loni, na provoz nemocnic má pandemie stále vliv. "Neskončilo to. Na přelomu loňského a letošního roku jsme tady měli zase dvě oddělení pacientů s chřipkou a covidem," uvedl Roubíček. Za nejhoršího stavu v polovině března 2021 bylo v kraji hospitalizováno 500 pacientů s covidem-19, z toho zhruba o 300 z nich pečovala liberecká nemocnice.

Roubíček míní, že by se ale zřejmě nemělo objevit nic, co by je překvapilo. "Protože jsme aktualizovali traumatologický plán, jsme připraveni i na chemická neštěstí, jsme samozřejmě připraveni i na novou pandemii. Máme dostatečné zásoby ochranných prostředků a vyzkoušeli jsme si, že jsme schopni změnit fungování minimálně sedmi standardních stanic na to, abychom se postarali o infekční pacienty. To, co do té chvíle bylo úplně nepředstavitelné, tak teď si umíme představit a jsme schopni to velice rychle udělat," řekl.

V případě potřeby jsou nyní podle Roubíčka schopni se postarat o větší počet infekčních pacientů než dříve. "Předchozí pandemický plán počítal s předěláním jedné stanice pro infekční pacienty, a mysleli jsme si, že to bude stačit. Nově jsme schopni postarat se o ně na sedmi stanicích, což když si vezmeme, že každá je po 20 až 25 lidech, tak velice snadno se postaráme téměř o dalších 150 pacientů," dodal. V plánu liberecké nemocnice je také výstavba nového pavilonu infekčních chorob, který by umožnil navýšení kapacity infekčního oddělení ze současných 26 na 45 lůžek. Projekt je ale závislý na vyhlášení dotačního programu.

Krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS) pro ČTK uvedl, že za pandemie se podařilo vytvořit a zajistit páteřní síť testovacích míst v nemocnicích, páteřní síť laboratoří i jednotný objednávkový systém pro všechny druhy testování na webu Libereckého kraje. Aktualizované jsou podle něj také pandemické plány nemocnic a vytvořená je očkovací strategie pro kraj.

První tři případy koronavirové nákazy potvrdily laboratoře 1. března 2020 u dvou pacientů v pražské Nemocnici Na Bulovce a jednoho v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. V Libereckém kraji pak testy první případ odhalily 12. března. Od té doby se v kraji prokazatelně nakazilo bezmála 190.000 lidí, což je přes 43 procent z jeho zhruba 437.000 obyvatel. Maximem nových případů za sedm dnů bylo 10.279 nově nakažených loni na přelomu ledna a února. Nyní jich je týdně několik set. V souvislosti s koronavirem od začátku pandemie zemřelo v kraji přes 1630 lidí.

čtk