Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Po tři čtvrtě roce není v Libereckém kraji ani jeden hospitalizovaný pacient s covidem

29. 06. 2021 | 18:55

V Libereckém kraji po tři čtvrtě roce není ani jeden hospitalizovaný s covidem. Poslední takový pacient byl z liberecké nemocnice propuštěn dnes odpoledne, řekl ČTK mluvčí Krajské nemocnice Liberec Václav Řičář.

covid žena photo-1597666953571-8b85a0159483
Ilustrační foto

Za nejhoršího stavu v polovině března bylo v nemocnicích v kraji 500 pacientů s covidem, z toho zhruba 300 v Liberci. Poté se začala situace postupně zlepšovat a v posledních zhruba 14 dnech bylo dokonce možné, aby pro covidové pacienty z celého kraje sloužila pouze liberecká nemocnice.

Epidemie koronaviru je v Libereckém kraji na ústupu 16 týdnů v řadě. V posledních dvou týdnech nově potvrzených případů covidu přibývá maximálně do deseti denně, v přepočtu na 100.000 obyvatel je sedmidenní incidence na osmi nových případech. V kraji se objevila sice i nakažlivější delta mutace, dříve známá jako indická, podle krajského hygienika Vladimíra Valenty se ale nešíří komunitně. V pondělí přesto vyzval k absolvování preventivního PCR testu návštěvníky klubu Bunkr v Liberci ze soboty 19. června. Nakazit se mohli delta mutací od jednoho z hostů. Hygienici podle Valenty sice mají pod kontrolou nejbližší kontakty nakaženého z rodiny i z řad kamarádů, vyloučit ale nelze, že se mohl nakazit i někdo jiný.

čtk