Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie v Libereckém kraji ráno nepustila do deseti aut. Hlídky mají vytisknuté formuláře, lze je vyplnit na místě

01. 03. 2021 | 13:17

AKTUALIZOVÁNO: Policisté v Libereckém kraji dnes do 10:00 provedli skoro 1000 kontrol, zda lidé dodržují nová protiepidemická opatření omezující volný pohyb mezi okresy. Vrátili do deseti aut, řekl dnes po jednání krajského krizového štábu krajský policejní ředitel Ondřej Musil. "Lidé jsou vstřícní, chovají se relativně disciplinovaně," dodal.

policieNewCarsShoda
ilustrační foto

Krajská mluvčí policie Jana Světlá uvedla, že policisté jsou při kontrolách zatím benevolentní. "Dokonce jsme udělali to, že všechny hlídky mají vytisknuté formuláře, a pokud lidé nic nemají nebo jen rukou psané čestné prohlášení, tak jim je dáváme," uvedla.

Musil neví o žádných problémech, které by kontroly působily. "Doprava je plynulá," dodal. Do kontrol je dnes zapojeno 182 policistů v kraji. Vytipováno bylo v kraji 68 stanovišť, policisté se mezi nimi přesouvají. Na dálnici z Mladé Boleslavi a silnicích prvních tříd je 19 stanovišť. Na dodržování opatření policisté dohlížejí nejen na silnicích, ale i ve veřejné dopravě. "Na železnici, v autobusech i v tramvaji mezi Libercem a Jabloncem. Jsou to namátkové kontroly," dodala Světlá. Podle ní kontrolují nejen to, zda jsou lidé ve svém okrese, ale třeba i to, jestli mají nasazené respirátory při cestě veřejnou dopravou. Lidé ráno podle zjištění policie toto opatření v kraji dodržovali. Od úterý bude policistům v regionu při kontrolách podle Musila pomáhat i 60 vojáků a 30 celníků.

Náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek v neděli uvedl, že první dny bude policie benevolentnější, protože chápe, že řada lidí si během víkendu nemohla z objektivních důvodů vyřídit potřebná potvrzení. Od poloviny týdne už nemá být tak tolerantní. Za porušení nařízení může policista na místě uložit pokutu maximálně 10.000 korun, ve správním řízení hrozí podle krizového zákona sankce až 20.000 korun.

V hranicích okresu není potřeba žádný doklad pro cesty do zaměstnání, na nákup, k lékaři nebo na úřad. Při cestě do práce mimo okres bydliště se lidé prokazují potvrzením zaměstnavatele, případně pracovní smlouvou nebo zaměstnaneckým průkazem, pakliže je z nich jasné, že pracovník potřebuje cestovat do jiného okresu. Pro cestu k lékaři nebo na úřad mimo okres je potřeba formulář nebo čestné prohlášení s místem, časem a cílem cesty.

čtk