Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Prezident Petr Pavel návštěvu začal ve Frýdlantském výběžku, regionu, který je na tom v řadě ekonomických ukazatelů bídně

26. 04. 2023 | 10:15

AKTUALIZOVÁNO: Prezident Petr Pavel dnes ráno zahájil ve Frýdlantském výběžku návštěvu Libereckého kraje. Kolem 09:30 přijel s manželkou Evou do Nového Města pod Smrkem, kde na ně čekaly stovky lidí a také starostové obcí a hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Jde o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji téměř po šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce, Miloš Zeman, v květnu 2017.

pavelTextilana
Prezident republiky Petr Pavel s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou v Novém Městě pod Smrkem, tam, kde kdysi stávala Textilana. Foto z twitteru prezidenta

Pavel se dnes na městském úřadu setkal s představiteli města i dalšími starosty z Frýdlantska, poté se pěšky za doprovodu stovek místních přesunul do nedalekého areálu bývalé Textilany, kde těžké stroje dokončují demolici léta nevyužívaných budov. Investor má zájem plochu využít pro rekreační bydlení a služby s tím spojené, naráží ale na problémy ve stavebním řízení a v povolování změn v územních plánech v obci s rozšířenou působností. Město přitom podle místostarosty Jaromíra Pelanta (NEZ) projekt podporuje, zajistil by práci a přilákal turisty.

"Je tady skvělý projekt, který může přinést nejenom místu, ale i regionu příležitosti pro bydlení, vzdělávání, kulturu, sport a další vyžití, množství pracovních příležitostí a naráží to na stavební řízení. Myslím, že kdekoliv máme projekt, který nabízí mnohem více výhod než nevýhod, tak bychom měli být mnohem pružnější a reagovat rychleji. Klasickým příkladem je tady nedaleké Polsko, které řeší tyto problémy mnohem rychleji než my a vlastně se řídí stejnými evropskými regulemi jako Česká republika. Není jediný důvod, aby to u nás trvalo násobně déle než v Polsku," řekl na dotaz novinářů Pavel. Dodal, že by s odstraňováním podobných byrokratických překážek mohl ve své funkci pomoci.

Prezident republiky a hejtman kraje s manželkami. Foto z FB Martina Půty, hejtmana

Návštěva zdemolovaného areálu, který je příslibem něčeho nového, může být podle Pavla i symbolická. "V tomto kraji můžeme vidět často protiklady. Na jedné straně úžasné inovace, technologický pokrok, například v nanotechnologiích, na druhé straně vyloučené lokality, které si svými problémy nijak nezadají s regiony tří strukturálně postižených regionů, které jsme navštívili předtím. Rozdíl, který tady vnímám, je nejenom v nápadech, které tady mají, odhodlání se tomu věnovat, ale také v tom, že tady mají celou řadu dobrých příkladů, které se týkají právě třeba práce i s vyloučenými lokalitami, práce s nepřizpůsobivými občany, kde se jim daří některé věci posouvat kupředu," dodal prezident.

Podle Půty je Frýdlantský výběžek místem, kde je v kraji nejvyšší nezaměstnanost, nejnižší HDP na obyvatele a celá řada dalších problémů. "Já jsem se po zkušenostech i z návštěv minulého pana prezidenta rozhodl, že ukazovat hlavě státu to, co v kraji funguje, sice můžeme, ale protože jedno z témat pana prezidenta Pavla byla pomoc těm regionům, které jsou na tom ekonomicky a ze všech dalších ukazatelů nejhůř, tak začínáme právě v Novém Městě pod Smrkem," řekl Půta ČTK. Bude rád, když bude prezident nositelem pomoci regionům. "Bez zásadní podpory těchto regionů budeme v dalších letech přihlížet tomu, jak se z nich dál stěhují lidé, že je tam méně a méně obecně dostupných veřejných služeb od lékařů, školství a všeho dalšího. A já si skutečně nemyslím, že by Česká republika měla za dalších 20 roků vypadat jako pětimilionová aglomerace kolem Prahy a potom venkov, ve kterém se z velké části lidem žije podstatně hůř," dodal.

Cesta do Libereckého kraje je sice už čtvrtým výjezdem Pavla do regionů po prezidentských volbách, je to ale zároveň poprvé, co navštíví nějaký kraj, kde vyhrál nad svým protikandidátem Andrejem Babišem (ANO). Ve druhém kole prezidentské volby v kraji Pavel získal 58,8 procenta hlasů, Babiš dostal 41,19 procenta.

Další část prezidentova programu bude v Liberci, kde ho čeká návštěva krajského úřadu, kasáren chemiků, nemocnice i firmy Elmarco. Večer bude mít besedu s veřejností, začne v 18:30 v hlavním sále kulturního centra v Lidových sadech.

čtk

Foto z FB Liberecký krajHejtman Martin Půta, jeho žena Sylwia Půta Świercz a starosta Petr Černica přivítali prezidenta Petra Pavla a paní Evu Pavlovou na Městském úřadě Nového Města pod Smrkem. Zahájili tím dnešní prezidentskou návštěvu po kraji, informuje FB profil Libereckého kraje.

Zdroj: FB Liberecký kraj