Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Pro veškerý provoz je uzavřená silnice z Albrechtic do Horního Vítkova, Harrachov jen pro kamiony

03. 02. 2023 | 6:50

AKTUALIZOVÁNO: Kvůli problémům se sjízdností je od dnešního rána uzavřená pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnice číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Omezení by mělo platit do sobotních 06:00. Podle stavu sjízdnosti a vývoje počasí může být termín uzavírky změněn, upozornil Ondřej Svoboda ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

zimaIlustracni foto 16 (1)
ilustrační foto

V Libereckém kraji napadlo do rána až deset centimetrů sněhu a v Krkonoších stále intenzivně sněží.

Úsek silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvízlý kamion. Naposledy na ni nákladní auta nesměla od středečního do čtvrtečního dopoledne. Dnes ji silničáři plánovali preventivně uzavřít od 11:00, kvůli zhoršenému počasí tak ale učinili už v 06:25. Na uzavírku upozorňuje dopravní značení, na které motoristé narazí na hlavních tazích už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Silničáři radí řidičům nákladních aut využít pro cestu do Polska hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35. "Apelujeme na řidiče nákladních vozidel, aby v době uzavírky využili alternativní trasu a nepokoušeli se projet uzavřeným úsekem," uvedl Svoboda. Opatrní by ale měli být motoristé i na dalších silnicích, zbytky sněhu leží na hlavních komunikacích po celém kraji včetně hlavního tahu z Liberce na Prahu. Na silnicích nižších tříd leží silná vrstva ujetého sněhu, hlavně do hor by motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Kvůli sněhu a špatné sjízdnosti je na Liberecku dál omezený provoz také na třech silnicích třetích tříd. Pro těžká nákladní auta nad šest tun je uzavřená silnice přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Řidiči musejí využít silnici 13 přes Frýdlant. Zavřená je pro kamiony také trasa z Rynoltic do Hrádku nad Nisou, řidiči musejí po hlavní silnici 13 a 35 přes Bílý Kostel, kde se solí. Obě uzavřené komunikace leží v chráněné oblasti, kde silničáři solit nemohou.

Pro veškerý provoz je uzavřená také silnice z Albrechtic u Frýdlantu do Horního Vítkova u Chrastavy. Auta neprojedou čtyřkilometrovou alejí minimálně do 15. února, a to od odbočky ze silnice 13 na Albrechtickém kopci. Jde o úsek, který se v zimě neudržuje, silnice je zavátá, sníh a vítr navíc lámou větve stromů v aleji.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude dnes v Libereckém kraji většinou zataženo se sněžením. V polohách pod 700 metrů nad mořem bude pršet, případně bude padat déšť se sněhem. Nejvyšší denní teploty budou mezi plus třemi a šesti stupni Celsia, na horách mezi nulou a plus třemi stupni.

Foukat bude západní až severozápadní vítr, který může mít v nárazech rychlost přes 70 kilometrů v hodině, na hřebenech Krkonoš téměř 110 kilometrů za hodinu. V oblastech kolem Tanvaldu a Jilemnice hrozí při silném nárazovém větru tvorba závějí.

ba závějí.

čtk