Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Problémy působí stromy obtěžkané mokrým sněhem. Jeden ráno spadl na silnici u Malé Skály

20. 01. 2021 | 7:42

AKTUALIZOVÁNO: Hlavní silniční tahy v Libereckém kraji jsou mokré nebo se zbytky rozbředlého sněhu. Meteorologové upozorňují, že místy se na mokrých površích může tvořit náledí. Varování platí i pro čtyřproudou silnici 35 z Liberce ve směru na Turnov, vyplývá z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic.

hasstromy
Foto: twitter HZS LK

V noci přestalo v kraji sněžit či pršet a s postupující oblevou se ráno držela teplota pod nulou už jen v horských oblastech. Přes den by mělo být většinou oblačno, další srážky ale meteorologové neočekávají.

Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma až pěti stupni Celsia, na Frýdlantsku by mělo být až šest stupňů. Nad nulu, o jeden či dva stupně, by se měla teplota dostat přes den i horách. Silněji foukat bude na Frýdlantsku, vítr by měl v nárazech dosahovat až 65 kilometrů v hodině. Místy je ráno mlha.

Problémy mohou působit i stromy obtěžkané mokrým sněhem. Přes noc měli hasiči v kraji 19 výjezdů ke spadlým stromům, uvedli na twiteru. Jeden strom ráno spadl na silnici 10 u Malé Skály, do dalšího narazilo auto na silnici 286 u Benecka. Nehoda se obešla bez zranění. V kopci od Liberce na Ještěd v noci zapadl kamion a zasahuje do vozovky, vyprošťovat se bude až dnes dopoledne.

Silnice přes Ještěd byla pro autobusy neprůjezdná. "Linky 270 jezdí odklonem přes Hodkovice nad Mohelkou," uvedl na twitteru Korid LK, jež je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji. KOlem 9. hodiny ale tamtéž hlásil: "Silnice přes Ještěd je průjezdná". Pro nákladní auta nad šest tun je nadále kvůli sněhu uzavřená silnice přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Objízdná trasa pro ně do Frýdlantského výběžku vede po silnici 13 přes Frýdlant.

Foto: FB Silnice LK

Zbytky rozbředlého sněhu jsou na silnicích I. tříd na Jablonecku a Semilsku a také na vedlejších na Liberecku a Českolipsku. V Jizerských horách, Krkonoších a Lužických horách je na silnicích ujetá vrstva sněhu.

čtk

Po včerejším oteplení a dalších sněhových srážkách zasahovali hasiči v celém Libereckém kraji. Jednalo se hlavně opopadané stromy na komunikace. Od včerejšího večera 18:00h do dnešního rána do 7:00 šlo o 19 událostí tohoto typu.

twitter HZS LK