Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Projekt náplavky má stavební povolení, stavba přijde na 151 milionů. V dolním centru přibude promenáda, park i cyklostezka

12. 06. 2023 | 5:00

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení, stavba by měla začít letos na podzim. Na projekt, jehož náklady odhadli projektanti na 151 milionů korun včetně DPH, žádá kraj evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), získat může téměř 44 milionů.

KRajVizualNaplavka
Vizualizace

Akce navazuje na první etapu úprav okolí krajského sídla, jejíž součástí je parkovací dům pro 244 aut, hotový by měl být v listopadu. ČTK to řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

V druhé etapě se revitalizace dočká zanedbaný park, přibude dětské hřiště, vodní prvek v úrovni chodníku, otevřené schodiště k Lužické Nise a nový přístup ke krajskému úřadu. "Jediná stavba, která 'vylézá ze země', je stánek občerstvení, je to dřevostavba s veřejnou toaletou opláštěná vlnitým plechem. To hlavní je sestup k Nise, to bylo v přípravě nejnáročnější, umožní návštěvníkovi sejít k řece, namočit si nohy ve vodě. Bude tam růst strom, aby tam bylo i příjemné klima," řekl k projektu jeho spoluautor David Pavlišta ze studia re: architekti.

Nový přístup dostane budova krajského úřadu, přístupové schodiště bude delší. Vznikne i zpevněná plocha před budovou Evropského domu, kde bude možné umístit pódium a pořádat tam akce, a také nová přístupová lávka přes Nisu k úřadu. "Most před krajským úřadem je vlastně dokončení vize projektu z počátku 70. let architekta Zdeňka Plesníka, počítalo se s tím, že přímo před vchodem vznikne přemostění Nisy, my budeme stavět lávku, která sice bude pojezdová, ale bude hlavně pro pěší," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Celek, vizualizace.

Na stavbu Libereckého kraje naváže svou částí také město Liberec. "V našem případě nejde o náplavku, my kultivujeme cestu na levé straně z pohledu toku. Zrušíme tam parkoviště, stane se z něj zelená plocha, která bude součástí přilehlého parku, klíčová je pro nás také cyklostezka Odra-Nisa," řekl náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj). Na levém břehu podle něj vznikne promenáda s posezením a zahrada Správy CHKO Jizerské hory s návazností na dětské hřiště.

Náplavka je zatím posledním projektem rekultivace této části města, se kterou Liberecký kraj začal v roce 2014, kdy od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů) koupil budovy a pozemky v sousedství svého sídla. Za areál o rozloze více než 11.000 metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun, další půl miliardy už investoval do přestavby bývalé administrativní budovy na Evropský dům, a rekonstrukce někdejších dílen, kde je dnes kromě jiného podnikatelský inkubátor. Parkovací dům a náplavka přijdou krajský rozpočet na dalších více než 380 milionů korun.

čtk