Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rizikové skóre v potiepidemickém systému PES stouplo v kraji z 62 na 64 bodů, to značí čtvrtý stupeň, přesto se opatření zmírní

03. 12. 2020 | 7:38

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES za Liberecký kraj stouplo za středu z 62 na 64 bodů a je druhý den za sebou ve čtvrtém z pěti stupňů. V kraji ale stejně jako v ostatních částech země začnou ode dneška platit mírnější opatření pro třetí stupeň. Regionálně se opatření začnou odlišovat jen při nejnižších dvou stupních. Za celé Česko se drží index rizika od 20. listopadu na 57 bodech, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

covid girl-5760039 1280
Ilustrační foto

Přes stoupající rizikové skóre v kraji počet zjištěných případů covidu v mezitýdenním srovnání klesá. Za středu přibylo 164 případů, o 18 méně než před týdnem. Nejnižší skóre v systému PES má v kraji Liberecko s 54 body a na Českolipsku se po jednom dni vrátilo z 62 na 57. Na Jablonecku je třetí den za sebou na 66 bodech a na Semilsku se zvýšilo ze 74 na 79 bodů, což je těsně pod úrovní pátého stupně. V počtu nových případů za uplynulých sedm dní je v přepočtu na 100.000 obyvatel v kraji nejlepší situace na Jablonecku s 202 případy a nejhorší na Semilsku s 278 případy.

V rámci mírnějších opatření se dnes mohou otevřít s omezením restaurace, všechny obchody i provozovny služeb. S omezenou kapacitou jedné osoby na 15 metrů čtvereční obnoví provoz bazény v Jablonci a České Lípě. Největší plavecký stadion v kraji, který je v Liberci, bude v provozu od soboty. Znovu se otevřou v omezeném režimu i některé knihovny nebo muzea, jež budou lákat i na nové výstavy. Například turnovské má dvě nové, jedna je zaměřená na dřevěné hračky a další se věnuje tradici poutí a poutního umění. Otevřou se i muzea v Jablonci, Jilemnici, Semilech či Technické v Liberci. Naopak zavřená zůstanou rekonstruovaná muzea v České Lípě, Novém Boru a Severočeské v Liberci.

Dnes bude také možné takřka po dvou měsících si prohlédnout aspoň venkovní expozice liberecké zoo, která je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji. "Z bezpečnostních důvodů zůstanou i nadále uzavřeny vnitřní prostory pavilonů a počet návštěvníků v jeden okamžik nepřesáhne hranici 1000 osob. Dočasně zrušeny budou i pravidelná komentovaná krmení zvířat a plánované adventní akce pro veřejnost," uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Podle ní se návštěvníci nemusí obávat, že by se do zoo nedostali. V tomto období nebývá návštěvnost velká a chodívá pár set lidí za den. Některé turistické cíle se pro návštěvníky otevřou v sobotu, například Botanická zahrada v Liberci, liberecké science centrum iQLandia, Dlaskův statek v Dolánkách nebo zámek Sychrov, kde je nutné on-line objednání.

Od březnového začátku epidemie v Česku se v kraji koronavirem nakazilo skoro 23.500 lidí. Aktuálně je v kraji 2664 nakažených. V souvislosti s covidem-19 zemřelo za dobu epidemie 286 lidí, z toho tento týden 11.

čtk