Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sdružení Český ráj je garantem hry s názvem Po stopách Albrechta z Valdštejna

27. 07. 2024 | 10:19

„Pro turisty je připravena brožura s popisem jednotlivých zapojených míst napříč regiony, dále mapa putování na sbírání razítek, a odměny – pamětní mince a Valdštejnův blok s tužkou,“ říká Lenka Bevilaqua ze Sdružení Český ráj.

Valdštejnské slavnosti
Valdštejnské slavnosti

Zábavnou formou poznávají účastníci dějiny spojené s dobou Albrechta z Valdštejna. Za návštěvu hradů, zámků, měst či jiných zajímavých lokalit shromažďují razítka, za která obdrží na výdejních místech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna tematické odměny. „Za tři razítka ze tří různých objektů získají nejdříve pamětní minci putování, za šest razítek celkem dostanou Valdštejnův blok a tužku. Odměny si mohou vyzvednout na razítkovacích místech označených na mapě logem Albrechta z Valdštejna. Zapojené objekty najdou na různých místech regionu, a také mimo turistickou oblast Český ráj,“ upřesňuje Bevilaqua.

V Jičíně, hlavním sídle Albrechta z Valdštejna, určitě stojí za návštěvu Valdštejnská lodžie. Za hezkého počasí k ní příchozí dojdou z centra města příjemnou procházkou lipovou alejí a odměnou jim bude zajímavá nabídka doplňkových programů. „Na náměstí v jičínském městském informačním centru vždy ochotně poradí, co je ve městě nového. Hned naproti íčku láká k návštěvě Valdštejnovo muzeum a mincovna s drobným občerstvením, na dvorku je malá útulná kavárna a na ochozu jičínský mini orloj,“ zve Lenka Bevilaqua.

Poblíž pohádkového města se rozprostírá Novopacko, které je spojeno s drahými kameny, pak jsou tu zámek a muzeum v Lomnici nad Popelkou, zámek Dětenice spolu s místním pivovarem a středověkou krčmou. Kousek od Turnova, srdce Českého ráje, najdete zámky Hrubý Rohozec, Sychrov a Svijany. Nedaleko odtud čeká na vaši návštěvu také zámek Mnichovo Hradiště se spoustou historických zajímavostí a s okouzlující zahradou. Zde v kapli sv. Anny se nachází také hrobka s ostatky vévody z Valdštejna.

Další zajímavá místa najdete za hranicemi Českého ráje: hrad Bezděz, zámek Doksy, hrad Grabštejn, zámek Lemberk, hrad a zámek Frýdlant. Z měst potom Liberec, Česká Lípa a Cheb, kde byl Albrecht z Valdštejna v roce 1634 zavražděn (letos je tomu již 390 let). V Praze je od letošního jara mezi zapojenými místy možné zavítat do Valdštejnského paláce, který je obklopený malebnou zahradou.

Koho lákají hory, nalezne v Krkonoších hned několik půvabných míst spojených právě s Valdštejnem: Krkonošské muzeum ve Vrchlabí, Františkánský klášter v Hostinném nebo zámek v Horní Branné.

„Veškeré podklady pro hru najdou návštěvníci na webových stránkách www.albrechtzvaldstejna.cz a mohou sledovat také facebookový profil @postopachalbrechta,“ uzavírá Lenka Bevilaqua.

TZ/Sdružení Český ráj