Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Sena se letos podařilo sklidit v Libereckém kraji víc než loni, farmáři ho ale raději svezli do hal

23. 10. 2019 | 13:10

Víc sena než v loňském roce se letos podařilo sklidit zemědělcům v Libereckém kraji. Balíky ale na polích nezůstaly, po loňských zkušenostech se zloději ho farmáři raději svezli do hal a oplocených areálů. Krádeží tak letos policie řešila jen pár a vždy šlo nejvýše o pár balíků sena. ČTK to řekl krajský policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Ceny sena se podle kvality a způsobu uskladnění pohybují od 1000 do 1500 korun za balík. Farmáři ale předpokládají, že půjdou nahoru.

seno hay-bales-4501943 960 720
Ilustrační foto

O 300 balíků sena přišla loni zemědělská společnost GRAIN, která podniká v oblasti Frýdlantska. "Letos jsme si to ošetřili tím, že jsme nenechali nic ležet venku, jak jsme to dělávali v jiných letech. Hned po první seči jsme seno svezli domů a máme ho v oplocených střediscích," řekla ČTK asistentka ředitele společnosti Lenka Sejkorová. GRAIN podniká zhruba na 3000 hektarech, z toho jen třetinu představuje orná půda, zbytek jsou louky, pastviny a ovocné sady. Firma zaměřená na ekologické zemědělství má také tisícihlavé stádo dobytka.

Zkušenosti se zloději má i Radim Urban, který farmaří na zhruba 400 hektarech u Oldřichova v Hájích na Liberecku. Loni přišel přibližně o 50 balíků sena. Ani on proto letos neponechal žádné venku. "Se senem je to lepší než loni, ale rozhodně ho není tolik jako v minulosti. Moc se nekrade, protože nikde nic nezůstalo, všechno máme v areálu," řekl ČTK Urban. S cenou sena je spokojen, konečně podle něj víc odpovídá reálným nákladům a zemědělcům i něco vydělá.

Dostatečné zásoby sena mají i velké podniky v Libereckém kraji, jako je ZOD Brniště na Českolipsku nebo ZEOS Lomnice na Semilsku. "Zaseli jsme víc pícnin na orné půdě, i když díky tomu, že jsou suchá jara, tak toho první rok stejně moc nevyroste," řekl ČTK ředitel společnosti ZEOS Lomnice Jiří Lacina. Firma v roce 2016 uzavřela poslední vaznou stáj s kravami a stavy dobytka snížila zhruba o 15 procent. Díky tomu podle něj budou zásoby stačit. "Být to před třemi lety, bylo by to horší," poznamenal ředitel.

Seno skladuje ZEOS Lomnice v seníku, a krádeží se proto nebojí. "Seníky nám tu zůstaly z dob socialismu, tak proč je nevyužít," řekl Lacina. Podobně uskladňují seno také v ZOD Brniště. "Máme velkokapacitní seníky s odvětráváním zespoda. Sena máme letos ještě míň než loni, ale to, co jsme potřebovali, jsme vyprodukovali," řekl vedoucí rostlinné výroby Pavel Cihlář. ZOD Brniště podniká na Českolipsku, které letos trápilo velké sucho. "Jedna seč letos vůbec nebyla," dodal.

čtk