Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Silničáři varují před ledovkou na rušné komunikaci mezi Železným Brodem a Velkými Hamry

26. 01. 2024 | 7:51

V Libereckém kraji se ochladilo, na některých místech klesly dnes ráno teploty pod nulu. Silničáři na Jablonecku varují před ledovkou na rušné komunikaci I/10 z Železného Brodu na Velké Hamry. Zhruba 11 kilometrů dlouhý úsek tam namrzá a může klouzat, hrozí tak nebezpeční smyku. Motoristé by tam měli zpomalit a jet se zvýšenou opatrností. Jinak jsou hlavní tahy v kraji většinou holé a suché, a bez větších problémů sjízdné. Pozor by si ale měli dát řidiči také na mostech a v blízkosti vodních toků, i tam se může námraza objevit.

zima ledovka
Ilustrační foto

Opatrnost doporučují silničáři také na silnicích nižších tříd ve vyšších polohách, kde navzdory oblevě stále na vozovkách zůstává zledovatělá vrstva ujetého sněhu, i tam to může klouzat. V Libereckém kraji se solí jen 40 procent komunikací, ostatní sypou silničáři drtí nebo pískem nebo je jen protahují pluhy. Na 18 úsecích, hlavně v Jizerských horách a Krkonoších, je povinná zimní výbava.

Teploty v kraji se dnes ráno pohybují od minus jednoho do tří stupňů, většinou je oblačno až zataženo, místy fouká nárazový vítr. Podle meteorologů se mohou ojediněle objevit přeháňky, odpoledne začne od západu pršet, v polohách nad 600 metrů nad mořem budou srážky přecházet ve sněžení. Později večer bude ale oblačnosti i srážek ubývat. S přechodem fronty má opět zesilovat vítr, který může v nárazech překročit 70 kilometrů v hodině.

čtk