Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Soutěž i stavbu integrovaného centra IZS v Turnově zajistí kraj. Náklady se odhadují na 300 milionů korun, přispěje stát

31. 01. 2024 | 5:49

Soutěž na dodavatele i stavbu integrovaného výjezdového centra hasičů, záchranné služby a policie v Turnově na Semilsku zajistí Liberecký kraj. Náklady se odhadují na 300 milionů korun. Krajští zastupitelé dnes schválili memorandum o spolupráci se všemi složkami a městem Turnov a také memorandum s ministerstvem vnitra, které má na projekt poskytnout dotaci 110 milionů korun ve dvou splátkách - polovinu letos a zbytek příští rok.

izsJNtop
ilustrační foto

"Chceme integrovat všechny tři složky (hasiče, záchrannou službu, policii) do jednoho centra, které nabídne rychlejší výjezd. Máme zpracovanou studii, která ukazuje, že ta poloha u komunikace I/10 je výhodnější nejen pro vlastní město Turnov, ale pro celý region," řekl po úterím jednání zastupitelstva ČTK ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) Libereckého kraje Jan Hadrbolec. Zároveň se podle něj profesionální hasiči přesunou ze současného sídla v Turnově, které je v záplavové zóně, do místa, které bude sloužit bez jakýchkoliv omezení.

IZS v akci, archivní foto

Základna bude u silnice I/10 z Turnova na Harrachov, odkud se hasiči, policie i záchranná služba mnohem rychleji než ze svých současných stanovišť dostanou také na silnici I/35 směrem na Liberec i na Jičín a také na dálnici D10. Projekt loni získal stavební povolení, v současné době hasiči i Liberecký kraj prověřují projektovou dokumentaci, s vyhlášením veřejné soutěže na dodavatele se počítá v březnu, stavba začne na podzim.

Kromě hasičů bude mít v novém integrovaném centru základnu i dálniční policie a také krajská záchranná služba, která dnes v Turnově sídlí ve stísněných podmínkách. Záchranáři získají moderní zázemí, ale také třeba myčku, bude tam ale prostor i pro auta, která jsou určená pro mimořádné události. Vzhledem k umístění to bude největší základna záchranné služby na Semilsku. Podobná integrovaná centra jsou podle Hadrbolce trendem, umožňují lepší spolupráci složek IZS, ale také třeba společná cvičení. V Libereckém kraji bude to v Turnově první.

Vizualizace budoucí základny IZS v Turnově.

Pokud vše dobře půjde, měl by nový areál zahájit provoz ve druhé polovině roku 2026, skládat se bude ze tří objektů, do budoucna se počítá ještě se čtvrtým - město by tam chtělo přesunout i dobrovolné hasiče. Liberecký kraj nákladný projekt zaplatí a pak ho s hasiči smění za jiné budovy, i to je součástí memoranda. Podle náměstka hejtmana Zbyňka Miklíka (Piráti) by tak měl kraj prostřednictvím hasičů získat od státu budovu bývalého Skloexportu v Liberci, současnou stanici turnovských hasičů a také bývalou hygienickou stanici v České Lípě.

čtk