Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stará bambitka se točila i na Lemberku, jeden záběr v Pyšné princezně je z aleje nedaleko Liberce

29. 12. 2019 | 12:00

Byla vám některá místa z pohádek a filmů, jež o svátcích vysílaly všechny tuzemské televize, povědomá? Aby ne. Liberecký kraj má řadu destinací, v nichž se odehrává děj těch nejznámějších filmových, nejen pohádkových příběhů.

bambitka
Reprofoto: ČT

Repro: www.filmovamista.czStará cesta spojující Dlouhý Most a Vesec je lemována Císařskou alejí. A tou spolu prchají Král Miroslav a Princezna Krasomila v pohádkové klasice Pyšná princezna. Alej je víc než kilometr dlouhá, je tvořena především javory kleny. Byla vysázena na počest 60. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Repro: www.filmovamista.czJe tedy přes sto let stará a na svůj věk jsou stromy ve velmi dobrém stavu, popisuje web Filmová místa.

Fakt, že se film natáčel i u Panské Skály nad Novým Borem či v Dolském Mlýně u Jetřichovic, je všeobecně známý. Liberecká stopa Miroslava a Krasomily ale může být pro někoho novinkou. Mapa.

Liberecký kraj a jeho turistické regiony jsou krajem filmů. Více než 250 českých i zahraničních filmů natočených v tomto kraji a přes 140 filmových lokací to jen potvrzuje. Ať už se vydáte do Jizerských hor, Českého ráje, Krkonoš či na Českolipsko, jistě si vybavíte scény z filmů, pohádek a seriálů, které dobře znáte z televizních obrazovek, shrnuje www.kampocesku.cz.

Například v oblasti Českého ráje naleznete více než 40 míst, na nichž se natáčel nějaký film nebo pohádka, tvrdí www.jizerky.cz:

Například rybníky Věžák a Vidlák zná snad úplně každý. Točily se zde kultovní scény komedie Marie Poledňákové Jak dostat tatínka do polepšovny (1978). Určitě si vzpomenete na scénu, ve které Petr Nárožný jako pošťák spadne s mopedem do rybníka s výkřikem „Jé, vodník, a říká mi Fando!“ nebo na Dračí zub, skálu za rybníkem, na kterou tajně lezl malý Vašek s tatínkem. A dál už můžeme vyjmenovávat Hruboskalsko a pohádku Princ Bajaja (1971), Vesec u Sobotky a film Jára Cimrman ležící spící (1983), Princ a Večernice (1978) na Troskách nebo rodinný film Přijela k nám pouť (1973) a S čerty nejsou žerty (1984) v Klokočských skalách a další a další.

Pamatujete si Dorotu Máchalovou, která lstí získala mlýn a vyhnala z něj nevlastního syna Petra? Mlýn se nalézá v obci Střehom u Sobotky, interiér chalupy, kde zlá macecha peče koláče, najdeme na hradu Kost, stejně jako šatlavu a okénko, pod nímž zamilovaně pěje princezna Adélka. 

Hrad Kost

Vzpomínáte na loupežníka Karabu z pohádky Tajemství staré bambitky (2011)? V pohádce se objevuje Lemberk i Jablonné v Podještědí, exteriéry, v nichž se odehrávají loupežnické historky, se točily na Bílých kamenech u Jitravy.

Chatu z filmu Ženy v pokušení (2010), na které se začne sbližovat Vojta Dyk s Lenkou Vlasákovou, najdete v obci Mařenice. A po stopách nejoblíbenější postavy české komedie, revizora Gustava Anděla v podání Jaroslava Marvana, se můžete vydat v Hamru na Jezeře, kde se natáčel film Dovolená s Andělem (1952).

Největší koncentrací natočených filmů vyniká ale město Liberec. Zmiňme například filmovou adaptaci Obsluhoval jsem anglického krále (2006) Bohumila Hrabala, právě v Liberci odstartoval svoji kariéru číšník a pozdější hoteliér Jan Dítě. Když se tehdy natáčelo, byla radnice zvenku i zevnitř "vyzdobená" nacistickými symboly, což nikomu radost nečinilo.

Za zmínku stojí i film Grandhotel (2006) Davida Ondříčka, který se komplet odehrává na Ještědu i v Ještědu, dnes už neexistujícím obchodním domě.

Obsluhoval jsem anglického krále, záběr z obřadní síně liberecké radnice. Foto: www.imdb.com

Liberec zajímá filmaře především svou velmi zachovalou a ucelenou německou architekturou, díky které je mezi filmovými produkcemi z celého světa často vyhledáváno jako autentická kulisa pro historické příběhy. Mnohdy nepředstavuje samo sebe, ale některou z evropských metropolí. Tak tomu bylo v I. sérii historického seriálu GENIUS od National Geographic, která propojuje život Alberta Einsteina a město pod Ještědem.

V Libereckém kraji je kolem dvou set filmových míst, k jejichž hledání můžete využít informace na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz nebo mobilní aplikaci Průvodce Libereckým krajem, která umožní stahovat si informace přímo v terénu. Stáhnout si ji můžete na uvedených webových stránkách. Je zdarma.

Foto z www.sachsen-tourismus.de

Točí se i u našich německých sousedů, kousek za hranicemi. Oblíbeností u filmařů vyniká město Görlitz, kterému se dokonce přezdívá Görliwood. Za druhé světové války byl ušetřen bombardování, a tak zde zůstaly zachovány krásné stavby, od gotiky přes renesanci, baroko až po secesi. Proto je pro filmaře atraktivní, v jejich filmech představoval New York, Berlín, Frankfurt nad Mohanem, Paříž nebo Mnichov. Natáčely se zde úspěšné filmy, v roce 2003 točil tým amerického režiséra Franka Coraciho film Cesta kolem světa za 80 dní (2004), následoval Předčítač (2009) s Kate Winsletovou, která za svou roli získala Oscara, točili se zde také Hanebný pancharti (2009) Quentina Tarantina a některé scény z filmu Památkáři (2014) George Clooneyho, také filmová adaptace Zlodějky knih (2014) a v roce 2014 tu režisér Anderson natáčel snímek Grandhotel Budapešť. Pro české návštěvníky je připraven tištěný průvodce po místních filmových místech. K dostání je na informačním centru. 

uba s využitím zdrojů uvedených v článku