Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Stav mostů v Libereckém kraji se zlepšuje, na úplnou obnovu je ale potřeba tří miliard korun

25. 04. 2024 | 14:46

Stav mostů v Libereckém kraji se díky investicím zlepšuje, aktuálně jsou v havarijním stavu jen tři, ještě před čtyřmi lety jich bylo o deset víc. S výjimkou jediného se všechny havarijní mosty dočkají letos rekonstrukce. Na dotaz ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

mostsemily1
Most v Semilech, foto Artur Irma

Dalších 194 mostů je ale ve špatném nebo velmi špatném stavu, to je 30 procent mostů na krajských silnicích. Do jejich obnovy bude podle odhadů třeba dát dvě až tři miliardy korun.

Liberecký kraj má ve správě 645 mostů, z toho třetina je ve výborném nebo velmi dobrém stavu. Z mostů v havarijním stavu by do poloviny letošního roku měla být hotová rekonstrukce mostu přes Panenský potok v Pertolticích pod Ralskem na Českolipsku. Jeho obnova včetně opěrné zdi přijde kraj na 18,5 milionu korun. V srpnu by měly skončit práce i na rekonstrukci mostu přes Dobranovský potok v Piheli na Českolipsku, demolice a výstavba nového přijdou na 15,5 milionu korun.

V plánu byla letos podle Svitáka původně také demolice a výstavba nového mostu na silnici druhé třídy 286 v Mříčné na Semilsku, který je také v havarijním stavu. Náklady projektanti odhadli na 10,4 milionu korun, kraj ale soutěž na dodavatele zrušil. "Tam došlo ke kolizi více staveb, nebylo možné stanovit dopravní opatření, takže se to odložilo na příští rok, jak z důvodu zajištění objízdných tras, tak dopravní obslužnosti," vysvětlil důvody odkladu hejtmanův náměstek.

Stav mostů v Libereckém kraji výrazně poznamenaly bleskové povodně v srpnu 2010. Velká voda tehdy zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebovalo 22 mostů, devět jich voda zcela zničila. Povodeň napáchala tehdy jen na krajských mostech škody za 453 milionů korun. Ke zlepšení jejich stavu přispěl půlmiliardový úvěr, který si kraj těsně před povodněmi vzal, i peníze na opravy škod. Na stavu mostů se podle Svitáka příznivě projevila i větší údržba prováděná krajskou společností Silnice LK.

Liberecký kraj má ve správě 2060 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, na jejich obnovu je letos v rozpočtu 1,1 miliardy korun, zhruba o sedm procent méně než loni. Díky poklesu cen ale kraj na obnově ušetří, a dostane se tak i na projekty, s nimiž se původně nepočítalo. "Součet úspor proti projekčním cenám už je někde kolem 350 milionů korun, jsou to peníze, které postupně rozdělujeme na další připravené akce," dodal Sviták. Největším letošním projektem, pokud jde o mosty, bude demolice a výstavba nového mostu přes Jizeru v Semilech. Stavba za 80,4 milionu korun začne v červnu.

čtk