Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Testy odhalily v úterý 740 nových případů covidu. Je to druhý nejvyšší počet od začátku epidemie, víc jich bylo jen minulý pátek

28. 10. 2020 | 8:25

AKTUALIZOVÁNO: Testy v Libereckém kraji odhalily v úterý 740 nových případů covidu-19, téměř o polovinu víc než minulé úterý. Podle údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, je to v kraji druhý nejvyšší počet od začátku epidemie. Víc nakažených testy odhalily jen minulý pátek, kdy jich bylo 799.

coronavirus-5293557 1280
Ilustrační foto

Komplikacím spojeným s koronavirem v kraji podlehlo 58 lidí, z toho 23 za poslední týden. Aktuálně je v Libereckém kraji 7038 aktivních případů, což jsou nejen nemocní, ale také pozitivně testovaní bez příznaků onemocnění. Za posledních sedm dní testy denně v Libereckém kraji odhalily v průměru 559 nových případů nákazy. Přibývá nakažených seniorů, kteří tvoří zhruba 15 procent odhalených případů. S tím rostou i nároky na nemocnice, které zvyšují lůžkovou kapacitu pro tyto případy. Ve čtyřech páteřních nemocnicích v kraji leží aktuálně 219 nemocných s covidem.

Podle odhadů bude kraj potřebovat až 660 lůžek pro covidové pacienty. "Nemocnice jsou přeplněné, kapacita je v tuhle chvíli kritická, uděláme všechno pro to, aby se covidoví pacienti měli kam vejít, ale co s těmi necovidovými? Už odkládáme pacienty s nádorovými onemocněními, protože teď v těchto dnech je nemůžeme přijmout, nemáme na ně kapacitu," řekl na sociálních sítích Richard Lukáš, generální ředitel největší Krajské nemocnice Liberec, kde v posledních dnech využívají jako jednotky intenzivní péče i operační sály.

Ke kritické hranici se blíží také nemocnice v sousedním Jablonci nad Nisou, kde se aktuálně starají o více než 60 pacientů s koronavirem, z toho 11 leží na jednotkách intenzivní péče. "Naše nemocnice musela zásadním způsobem omezit plánovanou péči a soustředit se z velké části právě na covidové pacienty a na akutní stavy u necovidových pacientů, blížíme se hranici našich možností," informoval dnes na stránkách města ředitel nemocnice Vít Němeček. Zároveň požádal veřejnost o dodržování všech opatření, která mají zpomalit šíření nákazy.

První případ nákazy odhalily testy v Libereckém kraji 10. března. Od té doby koronavirus prokázaly u 11.585 lidí, 4489 se jich z nemoci vyléčilo. Nejhorší je v kraji situace na Semilsku, kde za posledních sedm dní na 100.000 obyvatel připadá bezmála 983 nakažených, naopak nejlépe je na tom Českolipsko s téměř 640 pozitivními testy na 100.000 obyvatel.

čtk