Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ustavující Zastupitelstvo Libereckého kraje je zítra od 10 hodin. Martin Půta by se měl stát počtvrté hejtmanem

24. 10. 2024 | 17:13

Po zamítnutí dvou žalob na výsledky voleb do krajského zastupitelstva, se bude v pátek 25. října 2024 v 10:00 konat ustavující Zastupitelstvo Libereckého kraje. Na programu bude nejprve složení slibu nových zastupitelů. Následovat bude tajná volba hejtmana, statutárního náměstka, náměstků a členů Rady Libereckého kraje.

KožušPuta1
Z podpisu koaliční smlouvy, foto Artur Irma

Dalšími body programu ustavujícího zastupitelstva bude hlasování o programovém prohlášení koalice a elektronické hlasování o personálním složení celkem jedenácti Výborů Zastupitelstva Libereckého kraje.

Koalice Starostů pro Liberecký kraj a SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL navrhuje, aby hejtmanem Libereckého kraje byl Martin Půta, který by tak počtvrté obhájil tento post. Pro další čtyři roky by měl mít v gesci i resort ekonomiky. Statutárním náměstkem pro resort hospodářského a strategického rozvoje by se měl stát Edvard Kožušník.

Náměstkem hejtmana pro resort dopravy by měl být Jan Sviták. Náměstkyní hejtmana pro resort kultury a cestovního ruchu by se měla znovu stát Květa Vinklátová. Jako náměstek hejtmana pro resort majetku a investic je navržen Jiří Ulvr. Náměstkem hejtmana pro životní prostředí a zemědělství by měl být Jiří Klápště. Vladimír Richter by měl jako náměstek hejtmana zastat, stejně jako v předchozím volebním období, resort zdravotnictví. Členkou rady kraje pro resort školství a sportu by dle znění koaliční smlouvy měla být Jitka Skalická a členkou rady kraje pro resort sociálních věci se má stát Anna Provazníková. Pět stávajících radních tak v práci radního Libereckého kraje pokračovalo.

V krajských volbách se se ziskem 34,75 % umístili na prvním místě Starostové pro Liberecký kraj. Získali 20 mandátů v Zastupitelstvu Libereckého kraje, oproti předchozímu volebnímu období ztratili dva mandáty. Druhé místo patří hnutí ANO 2011, jež získalo 32,87 %, tedy 18 zastupitelských mandátů, což je o osm víc, než mělo dosud. Třetí příčka náleží SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL s 8,75 %, a to jim vyneslo 5 mandátů. Dvě křesla v zastupitelstvu získaly společně SPD a Trikolora s 5,17 % platných voličských hlasů. Volební účast v Libereckém kraji dosáhla 33,53 %.

LK/Andrea Fulková