Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji přibylo 441 případů koronaviru, o 31 víc než před týdnem. Péči nemocnice omezovat nemusí

05. 08. 2022 | 11:21

V Libereckém kraji přibylo za poslední týden 441 nově potvrzených případů koronaviru, počty nakažených se zvyšují už sedmý týden v řadě, i když nárůst zpomaluje. Podle údajů ministerstva zdravotnictví (MZ) je nových případů za týden o 31 víc, než jich bylo v předchozím týdnu, kdy laboratoře odhalily 410 nově nakažených.

covidLidi
ilustrační foto

Některé nemocnice už kvůli nárůstu počtu nakažených vyžadují od pacientů testy nebo nošení respirátorů, jinde to jen doporučují. Péči zatím kvůli koronaviru nemocnice omezovat nemusely, zjistila ČTK.

Počty nově nakažených za týden byly vyšší naposledy v dubnu. Takzvané incidenční číslo, které udává počet nově potvrzených případů koronaviru v přepočtu na 100.000 obyvatel, stouplo v kraji v mezitýdenním srovnání z 93 na rovných 100, v Česku je na tom ale kraj nejlépe. Nejhorší je v kraji situace na Liberecku, kde incidence vzrostla z 93 na 109 nakažených v přepočtu na obyvatele. Nárůst zaznamenali hygienici také na Semilsku, kde se počet nakažených na 100.000 obyvatel zvýšil z 95 na 104. V dalších dvou okresech už ale počty nakažených klesají. Na Českolipsku kleslo incidenční číslo z 83 na 78, na Jablonecku ze 103 na 100.

Testy vyžadují před nástupem k plánovaným výkonům od pacientů v jablonecké nemocnici, v českolipské musí mít návštěvy hospitalizovaných zakrytá ústa a nos. Povinnost mít nasazený respirátor či roušku mají i lidé, kteří jdou do nemocnice s respiračním onemocněním a také pacienti docházející na hemodialýzu. O používání ochrany nosu a úst vyzvala návštěvy pacientů také Krajská nemocnice Liberec, a to nejen v Liberci, ale i v nemocnicích v Turnově a Frýdlantu. "Toto opatření platí na všech odděleních s výjimkou dětského a psychiatrie," řekl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Používání ochranných prostředků dýchacích cest poskytovatelům zdravotní a sociální péče doporučují krajští hygienici, všechny příchozí k tomu vyzvali také například v jilemnické nemocnici. V domovech seniorů zatím návštěvám ochranu úst a nosu také jen doporučují. "Naši klienti si těch restrikcí už užili strašně moc a oni potřebují vidět tváře svých blízkých a stejně tak tváře našich pečovatelek," řekl na vysvětlenou ČTK ředitel Domu seniorů v Liberci Františkově Jan Gabriel.

Od 18. července je možné podstoupit čtvrtou dávku očkování proti koronaviru. Pro další posilující dávku si mohou přijít lidé starší 18 let. V kraji zatím čtvrtou dávkou očkuje EUC Klinika v Liberci a také nemocnice v Jilemnici, lidé mohou o vakcínu požádat i své praktické lékaře. Přehled všech očkovacích míst je na stránkách https://ockoreport.uzis.cz/. "Zatím nepočítáme s tím, že bychom otevírali velkokapacitní očkovací centra, zájem obyvatel není tak velký, aby to bylo potřeba. Chceme nicméně, aby od 15. srpna ve všech okresech v nemocnicích, to znamená nejméně na čtyřech místech, byla očkovací místa, protože snad od 12. srpna spustí ministerstvo zdravotnictví centrální registrační web," řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Přeočkování druhou posilující dávkou doporučuje ministerstvo zejména rizikovým pacientům a lidem nad 60 let. V Libereckém kraji zatím zdravotníci aplikovali přes 701.800 dávek vakcíny proti koronaviru, ukončené očkování má přes 269.500 lidí, což je téměř 62 procent z 437.278 obyvatel kraje. Dvě třetiny očkovaných si nechaly dát i třetí, posilující dávku. Čtvrtých dávek bylo zatím v kraji aplikováno dohromady 1400, z toho 586 za posledních sedm dní. V příštím týdnu chtějí začít očkovat své klienty v domovech seniorů.

V Libereckém kraji odhalily laboratoře první případ nákazy koronavirem 11. března 2020, nejvíc nových případů za týden odhalily laboratoře na přelomu letošního ledna a února, kdy koronavirem onemocnělo 10.279 lidí. Přestože je v této vlně průběh nemoci mírný a jen malá část postižených vyžaduje hospitalizaci, za poslední týden komplikacím spojeným s koronavirem podlehli v kraji dva lidé. Od začátku epidemie ministerstvo v kraji eviduje ve spojení s covidem 1580 zemřelých, to je nejméně v Česku.

čtk