Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V kraji se začaly vzorky podezřelých případů odebírat doma, sanita už vyjela k prvnímu případu. Hygienici hlásí karanténu u šesti lidí

06. 03. 2020 | 14:49

AKTUALIZOVÁNO: Vzorky pro potvrzení nákazy novým typem koronaviru začali dnes v Libereckém kraji zdravotníci odebírat přímo doma u lidí. Zdravotnická záchranná služba pro odběry vyčlenila jednu sanitku s řidičem, odběry zajišťuje zkušená sestra. Lidé musí volat na krajskou hygienickou stanici a ta teprve rozhodne, kam sanitka vyjede.

coronaRuce
ilustrační foto

Tým byl připraven od 13:00, o hodinu později vyrazil k prvnímu odběru, řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Vzorky se budou převážet do referenční laboratoře do Prahy.

V Libereckém kraji je podle mluvčí hygienické stanice Zuzany Balašové stále v karanténě šest lidí. "Žádného nemocného v kraji nemáme, i výsledky posledních tří vzorků odebraných ve čtvrtek byly negativní," řekla ČTK. Celkově zatím v Libereckém kraji testovali hygienici na koronavirus 15 lidí. V celém Česku bylo do čtvrtka na koronavirus oficiálně testováno 483 lidí, u 12 z nich test onemocnění potvrdil. Další pozitivní test zaznamenala soukromá laboratoř v Praze, ověřit ho ale musí Národní referenční laboratoř.

Liberecký krajský hygienik vyzval v úterý obyvatele kraje, aby nejezdili do oblastí zasažených koronavirem a aby vůbec omezili cestování. Třeba rektor Technické univerzity v Liberci Miroslav Brzezina vydal už před týdnem nařízení, kterým zakázal pracovní cesty do rizikových oblastí. Studenti a zaměstnanci, kteří z rizikových oblastí přicestovali, musí respektovat čtrnáctidenní lhůtu v domácí karanténě a nevstupovat na půdu školy. Kontakt s univerzitou mají omezit na telefonický nebo písemný.

V Libereckém kraji o víkendu začínají jarní prázdniny, řada lidí tradičně jezdí lyžovat do Itálie nebo Rakouska. Na linku 485 253 111 krajské hygienické stanice se tak obracejí s dotazy desítky lidí. "Měla jsem jet s dcerou do Rakouska, ale rozmyslela jsem si to. Nechci riskovat, že zůstanu někde v zahraničí dva týdny zavřená v hotelu," řekla ČTK matka desetileté školačky.

Jiní se navzdory výzvám své zaplacené dovolené vzdát nechtějí. Počítají s tím, že po návratu zůstanou dva týdny doma.

čtk

V Česku je pozitivně potvrzeno 18 případů nákazy novým typem koronaviru. Odpoledne na tiskové konferenci na Úřadu vlády oznámil nejprve první tři nové případy premiér Andrej Babiš (ANO), o půl hodiny později další tři Hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Lidé se musí po návratu z Itálie hlásit lékaři, budou v karanténě

Lidé s trvalým pobytem v Česku, kteří se od soboty vrátí z Itálie, musí tuto skutečnost oznámit bez osobního kontaktu lékaři. V mimořádném opatření, které má zabránit šíření nového koronaviru, o tom dnes rozhodlo ministerstvo zdravotnictví, řekl novinářům Babiš. Lékařům ministerstvo nařídilo, aby u všech těchto lidí rozhodli o dvoutýdenní karanténě, uvedl Babiš. Podle vlády je aktuálně v Itálii asi 16.500 Čechů.

Lidé v karanténě budou mít nárok na nemocenskou. "Za porušení karantény hrozí podle zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun," řekl premiér. Lékař bude oprávněn karanténu prodloužit, dodal Babiš. Současně vyzval zaměstnavatele, aby zaměstnancům vycházeli vstříc a domluvili se s nimi na práci z domova.

Stát je podle Babiše připraven obratem ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou vytvořit programy pro kompenzaci ztrát podnikatelů v souvislosti s opatřeními, které kvůli koronaviru vyhlásil.

Babiš uvedl, že impulsem pro aktuální rozhodnutí je situace v Itálii. "Tam je za jeden den 41 mrtvých. Nemá to nic společného s tím, jaká je situace u nás, my se snažíme zabránit šíření toho viru, v některých zemích už to zkrátka nedají," uvedl. Podle Babiše ne všichni občané jsou z hlediska karantény odpovědní a je nutné situaci řešit tímto způsobem.

O víkendu začnou opatření platit kvůli tomu, že se očekává návrat Čechů z Itálie. Z jarních prázdnin by se měli vracet lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.

Ministerstvo zahraničí po dnešním zasedání ministrů s hejtmany aktualizovalo doporučení pro cesty do Itálie. Stejně jako v předchozích dnech v něm ale radí necestovat pouze do čtyř italských regionů, a to do Lombardie, Veneta (Benátska), Piemontu a Emilie-Romagny.

www.cn.cz