Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji je už 69 potvrzených případů COVID-19. Šest pacientů je hospitalizováno

29. 03. 2020 | 11:18

Potvrzených případů COVID-19 v Libereckém kraji dál přibývá. Podle informací z ministerstva zdravotnictví (MZCR) jich dnes ráno bylo 69. Šest pacientů je ve stavu, který vyžaduje hospitalizaci. Jeden leží na ARO, zbylí na infekčním oddělení liberecké nemocnice, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). Podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře potřebují dva nemocní podporu dýchání.

dd františkov lk 20200328 131127
Foto: LK

Negativně vyšly podle Sobotky všechny testy u 17 klientů a čtyř zaměstnanců Domova seniorů v Liberci-Františkově. Domov je největším zařízením svého druhu v Libereckém kraji, stará se o 166 seniorů, dalších 34 klientů má domov se zvláštním režimem, který je jeho součástí. Pracuje tam 111 lidí. Nákaza se v domově objevila ve čtvrtek u pracovnice v přímé péči a jednoho seniora. V pátek potvrdil test nákazu také u druhého muže, který byl s prvním nakaženým na pokoji. Oba jsou teď v nemocnici.

Opakovanou dezinfekcí prošlo celé patro Domu Bára, kde se v domově nákaza objevila. "Dvě kolegyně nakažené pracovnice zůstávají doma v karanténě. Teď se zaměříme na dezinfekci," řekl ČTK náměstek hejtmana pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD). Dezinfekcí by mělo podle něj projít nejen postižené patro Domu Bára, ale celý objekt. "Pokud to bude reálné chtěli bychom nechat vydezinfikovat i tři sousední budovy," dodal Svoboda.

Liberecký kraj také dnes sociálním ústavům rozdělí 30.000 nanofiltrů do plátěných roušek, které nechal vyrobit. Úroveň je jich ochrany se pohybuje od 80 do 90 procent a je srovnatelná s "dvojkovými" respirátory. "Rozvezeme je do všech pobytových zařízení bez ohledu na to, zda patří kraji, městu nebo jde o soukromé zařízení," řekl Svoboda. Všichni podle něj dostali za úkol zajistit si dostatek roušek s kapsou, do nich se dá filtr vložit. Do kraje podle Svobody v noci dorazilo také 140.000 jednorázových rukavic a 8000 respirátorů typu FFP2 od státu. "Ochranné obleky jsme ale nedostali žádné," dodal hejtmanův náměstek.

čtk