Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji napadlo 20 cm sněhu, silničáři radí opatrnost. Silnice na Harrachov zůstane přes noc pro kamiony zavřená

13. 01. 2021 | 7:56

AKTUALIZOVÁNO: Mezinárodní silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska zůstane přes noc pro kamiony nad 3,5 tuny zavřená. O jejím otevření rozhodnou silničáři s policií na základě aktuálního vývoje počasí ve čtvrtek dopoledne. ČTK to vpodvečer řekl Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. Zavřená zůstává pro kamiony nad šest tun i cesta přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a Hejnic na Liberecku.

silnice zima zimni udrzba silnicelk
Foto: Silnice LK

V Libereckém kraji od úterý napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu, v horách ještě o něco víc. Přestože se stále objevují sněhové přeháňky, situace na silnicích se podle Barka zklidnila. Sněhové přeháňky ale očekávají meteorologové i v noci, navíc má zesilovat vítr a mohou se tak tvořit sněhové jazyky a závěje.

"Hrozí, že nějaký kamion uvízne ve stoupání a provoz tam zcela zablokuje. Silnici jsme zavřeli preventivně, abychom ji udrželi průjezdnou pro osobní auta a autobusy," dodal Bark.

Osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov se v posledních letech pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů uzavírá při každém silnějším sněžení. Silničáři doporučují řidičům kamionů využít k cestě do Polska silnici I/35 přes Hrádek nad Nisou na Liberecku, která je bez problémů sjízdná. Na uzavření tahu do Polska přes Krkonoše upozorňuje nové proměnné dopravní značení, do jehož vybudování investovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přes deset milionů korun. Na značky motoristé narazí už v Příšovicích, Jablonci nad Nisou nebo Vratislavicích.

Už týden je pro kamiony neprůjezdná také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a Hejnic. Silnice se nesolí, silničáři ji jen pluhují a jako posyp mohou použít jenom písek nebo drť. Vozovka je zledovatělá a kamiony tudy neprojedou, do Raspenavy, Hejnic nebo Lázní Libverda mohou řidiči využít silnici I/13 přes Frýdlant. Udržuje se chemicky a je bez větších problémů sjízdná.

Teploty v Libereckém kraji se dnes pohybovaly od minus tří do jednoho stupně. Vítr většinou foukal jen slabý a proměnlivý, takže podle Barka žádné větší problémy nepůsobil. Podle meteorologů bude ale zesilovat a v horách a na otevřených úsecích se mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

čtk