Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji přibude 44 defibrilátorů, budou i na hradech a zámcích

15. 05. 2019 | 13:30

V Libereckém kraji přibude dalších 44 takzvaných laických defibrilátorů AED, které zvyšují šanci na přežití pacienta v případech srdečních obtíží a bezvědomí. Dohromady jich tak bude už přes 80. V kraji se zatím využívají při každé třetí resuscitaci, v průměru šestnáctkrát měsíčně. Nyní budou i na nejnavštěvovanějších kulturních památkách a dostanou je i odlehlé horské chalupy, řekl dnes novinářům vedoucí projektu AED a vedoucí krajského operačního střediska záchranné služby Petr Matějíčka.

zzs 3
Ilustrační foto

Z oblíbených turistických cílů už mají defibrilátor na Ještědu v Liberci, z památek ho získají zámek Sychrov a obtížně přístupné hrady Bezděz a Trosky. V horských oblastech bude přes deset defibrilátorů. Už jsou na dvou frekventovaných místech v Jizerských horách u kiosků na Knajpě a na Hřebínku, kam se záchranáři složitě dostávají.

Laické defibrilátory zvyšují šanci na přežití v případech srdečních obtíží a bezvědomí. Záchranáři podle Matějíčky zatím zaznamenali asi dvouprocentní nárůst počtu přeživších u resuscitací. "Bohužel, obrovské množství pacientů, u kterých je zahájena resuscitace, umírá. A bylo by mylné si představovat, že tento projekt zvýší o desítky a desítky procent množství přeživších. Ale jsou jedinci, kterým to život zachrání," dodal.

Záchranná služba se snaží tyto přístroje dávat do míst, kde se pohybuje hodně lidí a kam mají její sanitky delší dojezdové časy kvůli vzdálenosti nebo přístupnosti terénu. Po kraji je zatím 40 laických defibrilátorů, k dispozici je mají policisté, dobrovolní a profesionální hasiči, jsou i na krajském úřadu v Liberci či v obchodních centrech. Od spuštění projektu v březnu 2017 do konce letošního dubna byl laický defibrilátor v Libereckém kraji použitý ve 278 případech a četnost jeho využití přibývá. Aktuálně to je v průměru šestnáctkrát za měsíc.

Takzvaní first respondeři, což jsou většinou policisté či hasiči, použili defibrilátory v 82 procentech dosavadních případů před příjezdem posádky záchranné služby. "Díky jejich (AED) rozmístění po kraji jsou first respondeři u postižených na místě v průměru o čtyři minuty dříve než záchranná služba," řekl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář.

Záchranáři v kraji provedou za rok zhruba 390 resuscitací, systém AED je aktivován u každé třetí. Kraj ve dvou etapách na pořízení defibrilátorů přispěl pěti miliony korun, z toho tři miliony vydal na tuto etapu. Hejtman kraje Martin Půta (SLK) dnes uvedl, že chystají další etapu.

čtk