Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji výrazně převládá britská mutace koronaviru, objevila se v 80 procentech vzorků

02. 03. 2021 | 10:10

AKTUALIZOVÁNO: V Libereckém kraji za pondělí přibylo 734 nových, laboratorně potvrzených případů koronaviru. Je to o 11 víc než před týdnem. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví. V kraji převládá britská mutace viru. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se objevila v 80 procentech sledovaných vzorků. "Další mutace zatím v našem kraji nebyly zaznamenány," dodal.

očkováníKNLTwitter2
ilustrační foto: Twitter KNL

V kraji bylo dnes ráno nejvíce hospitalizovaných s covidem od začátku epidemie, ve čtyřech páteřních nemocnicích bylo 416 pacientů, o 14 více než v pondělí. Volných je sice 38 lůžek pro akutní a 14 pro intenzivní péči, nemocnice se ale potýkají s nedostatkem personálu. Krajský krizový štáb proto požádal o pomoc armádu, aby nemocnicím personálně vypomohla.

Od prvního zjištěného případu loni v březnu bylo v kraji na koronavirus pozitivně testováno skoro 60.000 lidí, což je 13,5 procenta obyvatel. Vyléčených je od začátku epidemie bezmála 51.000 lidí, naopak 836 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo, z toho pět za pondělí. Takzvaně aktivních případů, kam patří i bezpříznakoví, je v kraji 8239, nejvíc od začátku epidemie. Z regionů v kraji je na tom nejhůře Semilsko, kde za poslední týden přibylo v přepočtu na 100.000 obyvatel 1018 případů. Nejlépe je na tom podle tohoto přepočtu Českolipsko s 767 případy.

Jediný den, v pondělí, bylo v provozu testovací místo na silnici 10 na hranicích s Polskem v Harrachově. Dnes už tam není. "Důvodem je zejména úprava výjimek pro vstup do Polska, kde pro zahraniční pracovníky, takzvané pendlery, již neplatí povinnost podrobit se antigennímu testu," uvedl mluvčí kraje Filip Trdla. Testovací místo na hraničním přechodu tak je jen v Hrádku nad Nisou, odkud řidiči míří nejen do Polska, ale i do Německa.

V pondělí bylo v kraji teprve podruhé od zahájení očkování podána vakcína proti koronaviru více než 1000 lidí. Předchozím denním maximem bylo 1006 očkování z pátku 26. února, v pondělí dostalo vakcínu 1306 lidí. Od začátku ledna lékaři v kraji očkovali 16.317 lidí, obě dávky dostalo 7022 z nich. Kraj má přes 443.000 obyvatel.

čtk