Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Libereckém kraji zahajují výrobu nanoroušek, zachytí 99 procent virů

13. 05. 2020 | 14:28

Výroba nanomasek spojila v Libereckém kraji společnost Nano Medical a CUBO Investments. Zatímco první z nich zahajuje v Liberci výrobu nanomateriálu schopného podle testů zachytit až 99,9 procenta virů, bakterií, plísní a sporů, druhá firma z něj bude na nové lince v nedalekém Turnově vyrábět roušky.

nanozliberce-02
Foto: Mad

Liberecký kraj už jich objednal 1,5 milionu, což by mělo zajistit zásobu zhruba na půl roku. Zájem je ale i ze zahraničí. Novinářům to dnes řekla jednatelka společnosti Nano Medical Marcela Munzarová.

"Výroba by se měla rozjet v pondělí 18. května," řekla Munzarová, zatím podle ní pokračují provozní zkoušky nového zařízení od liberecké firmy Elmarco. V prvních týdnech chce firma vyrábět pět dní v týdnu v třísměnném provozu. Denně vyprodukuje 13.000 metrů čtverečných materiálu, z něhož lze vyrobit 325.000 roušek. "Počítáme, že od června bychom rozjeli nepřetržitý provoz, který by potom zajistil výrobu 5,5 milionu roušek měsíčně, což by mělo být dostatečné pro potřeby Libereckého kraje, případně dalších zájemců v rámci České republiky," dodala. Část materiálu půjde podle Munzarové do Německa a také do Itálie, zájem mají i další státy v EU.

Foto: LK

O výrobu roušek z dodaného materiálu se postará společnost CUBO Investments, která dlouhodobě působí na trhu s ochrannými a pracovními pomůckami. "Naše obličejové masky s nanovrstvou jsou plnohodnotným zdravotnickým prostředkem pro snížení rizika přenosu infekce. Díky nové výrobě na automatické lince můžeme v Turnově nastartovat i českou produkci těchto zdravotnických pomůcek," řekl jednatel společnosti Antonín Kostka. Denně podle něj může linka vyrobit 150.000 roušek. "Zájem o ně už projevili i v USA, kde v současné době probíhá jejich testování," dodal.

Foto: LK

Liberecký kraj od začátku podporoval zahájení výroby nanoroušek na svém území. Ve spolupráci s libereckou univerzitou a firmami Elmarco a Drylock rozjel už na konci března provizorní výrobu nanofiltrů do plátěných roušek. "Od začátku jsme ale usilovali o plnohodnotnou výrobu ochranných pomůcek," řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nanoroušky od místních firem jsou podle něj výrazně kvalitnější než ty dovezené třeba z Číny a mají i potřebné certifikáty, lépe také sedí. Za jednu kraj zaplatí něco přes 47 korun, celkově ho nákup přijde na 70,785 milionu korun. Dodány by měly být do konce července.

čtk