Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V pondělí 12. dubna by se měly do škol vrátit děti ve všech čtyřech okresech, v kraji nebude žádná výjimka

07. 04. 2021 | 14:33

V Libereckém kraji by se v pondělí 12. dubna měly do lavic vrátit děti ve všech čtyřech okresech. V kraji nebude žádná výjimka, epidemická situace se ve srovnání s minulým týdnem výrazně zlepšila. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Naplno se otevřou školy do 75 žáků, takzvané malotřídky. Kompletně otevřené od prvního do devátého ročníku budou také speciální školy. Do ostatních škol se vrátí jen děti na prvním stupni základních škol, týden budou ve škole a týden doma.

covid škola boy-5701945 1280
Ilustrační foto

Liberec 7. dubna (ČTK) - V Libereckém kraji by se v pondělí 12. dubna měly do lavic vrátit děti ve všech čtyřech okresech. V kraji nebude žádná výjimka, epidemická situace se ve srovnání s minulým týdnem výrazně zlepšila. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Naplno se otevřou školy do 75 žáků, takzvané malotřídky. Kompletně otevřené od prvního do devátého ročníku budou také speciální školy. Do ostatních škol se vrátí jen děti na prvním stupni základních škol, týden budou ve škole a týden doma.

"Podmínkou návratu do školy je testování. Testovací sady dnes hasiči rozvážejí do obcí s rozšířenou působností, takže nejpozději ve čtvrtek by je měli mít ve školách," řekl náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer (ODS). Děti se podle něj budou testovat dvakrát týdně vždy v pondělí a ve čtvrtek. "Testování je podmínkou účasti dětí ve školách, ředitelé a ředitelky nejsou povinni zajišťovat pro děti, které odmítnou testování distanční vzdělávání," upozornil.

Děti z mateřských škol nemusejí nosit roušky, do školek se ale zatím vrátí jen předškoláci. "Žákům na prezenční výuce bude stačit chirurgická rouška, učitelé budou povinně nosit respirátory a stejně jako děti se budou pravidelně testovat," dodal hejtmanův náměstek. Pokračovat může podle něj také výuka jednoho na jednoho na vyšších stupních škol, v jazykových školách nebo v rámci praktické výuky na středních školách a v autoškolách.

V Libereckém kraji pokračuje očkování učitelů a nepedagogických pracovníků, z 9100 lidí se k očkování přihlásila více než polovina. "První dávku už dostalo 2800 učitelů a nepedagogických pracovníků a 480 z nich už dostalo i druhou dávku. Další čekají na termín, řekl Ramzer. Očkování učitelů se zpomalilo kvůli výpadku dodávek vakcín. Všichni učitelé i nepedagogičtí pracovníci, kteří se k očkování přihlásili, by ale podle něj měli být do konce dubna očkováni.

čtk