Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vánoční pohoda: výstava ozdob v muzeu, dřevěný betlém ve Frýdlantu i koncert na Štěpána v Tanvaldu

23. 12. 2021 | 11:13

Spěch a shon, nákupní horečka a všudypřítomný mumraj – tak někdy působí předvánoční období. Je proto dobré  najít si v rámci duševní očisty i čas na příjemné věci: třeba návštěvu výstavy nebo procházky městem či do přírody.

VanoceZena
ilustrační foto

Severočeské muzeum v Liberci představuje až do 13. února příštího roku výstavu Design Vánoc?!, která prezentuje ozdoby současných designérů spolu ohlédnutím za dřívějšími podobami těchto dekorací. Muzeum je otevřené denně kromě pondělí, od 10 do 19 hodin.

„Vánoce a dekorace, které je v našich domovech doprovázejí, máme spojené hlavně s tradičními materiály a tvary. Každá tradice se ale vyvíjí, přizpůsobuje se své době a přizpůsobují si ji také pokračovatelé. Vánoční ozdoby a dekorace tak dostávají novou podobu. Výstava vám ukáže, jak k tématu přistoupili současní designéři,“  uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Naladit se na příjemnou předvánoční atmosféru v Jablonci nad Nisou je možné během návštěvy Palace Plus. Návštěvníci tam najdou užitkové i dekorativní sklo, regionální výrobce bižuterie, ale také vánoční ozdoby. Palace Plus je centrum zážitků, které pořádá tvůrčí dílny i předvádění výroby. Otevřeno je od pondělí do pátku od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 12 hodin.

Masarykovo náměstí ve Frýdlantu zdobí vánoční strom a na nádvoří radnice lze během Adventu obdivovat vyřezávaný Betlém v životní velikosti, jehož autorem je Tomáš Gärtner z Jablonce nad Nisou. Každý rok na něm přibude nová postava; letošní novou figurou je ponocný a oslík. Betlém je přístupný každý všední den podle otevírací doby radnice a v sobotu podle otevírací doby Turistického informačního centra.

Ve Frýdlantu vznikla v letošním roce Betlémská stezka. Stezka vede městem a na každém zastavení je k vidění betlém, který je umístěný v okně, výloze či vývěsce. Betlémy jsou ručně vyráběné z různých materiálů – papírové, dřevěné a další. V městském infocentru je k dostání plánek stezky s popisky.

K času Adventu a Vánoc patří koncerty. Na svatého Štěpána, tedy 26. prosince, se v kostele sv. Petra a Pavla v Horním Tanvaldu uskuteční Svatoštěpánský benefiční koncert. Vystoupí Luděk Vele, sólista Opery Národního divadla, František Štěpán a Bohuslav Ledl. Vstupenky je možné zakoupit na portálu evstupenka.cz, koncert začíná o půl čtvrté odpoledne.

LK/Jan Mikulička