Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Víkendový přírůstek nákaz byl v kraji nejnižší za 7 měsíců. Nejhůře je na tom Českolipsko, nejlépe Semilsko

12. 04. 2021 | 10:36

AKTUALIZOVÁNO: Za víkend v Libereckém kraji testy potvrdily nákazu koronavirem u 99 lidí. Méně než 100 případů bylo v kraji naposledy za sobotu a neděli před sedmi měsíci, v první polovině září. Vyplývá to z dat na webu ministerstva zdravotnictví.

aRouškyLidem
ilustrační foto

Za posledních sedm dní přibylo nejvíce nakažených na Českolipsku. Pozitivní test tam mělo v minulém týdnu 400 lidí a podle přepočtu na 100.000 obyvatel tam je sedmidenní incidence na hodnotě 387. Ve zbývajících třech okresech kraje je mezi 175 až 213. Nejlépe si v tomto směru vede Semilsko.

V nemocnicích v kraji za víkend mírně přibylo pacientů s covidem. Zatímco v sobotu ráno bylo 262 hospitalizovaných s covidem, dnes 273. Přibylo pacientů na akutních lůžkách, kteří většinou potřebují kyslíkovou podporu. V nemocnicích jich je 144, o 14 více než v sobotu. Ve vážném stavu, na jednotkách intenzivní péče a ARO je 88 covidových pacientů. Následnou péči potřebuje dalších 41 lidí.

"Situace v nemocnicích je v průměru v kraji pozitivní," řekl po dnešním jednání krizového štábu liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nejhůř je na tom podle něj českolipská nemocnice, která je pod velkým tlakem, prakticky nemá volná lůžka a covidové pacienty tak musí převážet do jiných nemocnic v kraji. "Pokles hospitalizovaných bude pravděpodobně velmi pozvolný. Návrat k elektivní péči v našich nemocnicích tak bude otázkou několika dalších týdnů," dodal hejtman.

Od prvního potvrzeného případu nákazy v regionu loni v březnu se koronavirem prokazatelně nakazilo 77.362 lidí s bydlištěm v Libereckém kraji. Skoro 72.500 z nich se vyléčilo. Komplikacím spojeným s koronavirem v kraji podlehlo 1201 lidí, z nich 18 za minulý týden. To je nejméně od poloviny října.

V kraji se 442.500 obyvateli zhruba za čtvrt roku od zahájení očkování lékaři do neděle aplikovali 77.193 vakcín proti covidu-19. Alespoň první dávku vakcíny zatím dostalo 49.526 lidí, z toho 27.667 i druhou. Za poslední týden bylo očkováno 8971 lidí. I když nedělí skončil nouzový stav, bude se podle Půty krizový štáb v kraji dál pravidelně scházet.

čtk