Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vlakem Českým rájem: hrady, zámky, ale i řemeslné dárky a nádražní depo

18. 12. 2021 | 10:41

Jedním z nejvyhlášenějších turistických cílů je Český ráj. Jako úplně první v republice tu byla v roce 1955 vyhlášena chráněná krajinná oblast, zároveň se zde nachází jedinečný geopark, který se v roce 2015 jediný v Česku stal členem Globální sítě geoparků UNESCO. O množství přírodních i historických památek v tomto přitažlivém regionu nemluvě.

vlak old Turnov lokomotiva
Foto: LK

S příchodem železnice do Českého ráje, se výrazně pojí rozvoj turistiky. Spojení s Libercem, Pardubicemi a Prahou zvýšilo zájem o krásy této části Libereckého kraje, který neupadá ani dnes. „Pohybovat se po Českém ráji vlakem a potom pěšky, to je ta nejlepší možná volba. Nemáte starosti s parkováním, vlakem jedete půvabnou krajinou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výchozím místem pro výlety nechť je samotné srdce Českého ráje, jímž je Turnov. Ve městě se nachází řada míst, které by při návštěvě byla škoda opominout – například Muzeum Českého ráje a jeho nová expozice věnovaná horolezectví.

V Turnově mají hned dvě železniční stanice – hlavní nádraží Turnov a zastávka Turnov město. Z druhé jmenované vychází několik turistických stezek, pozornosti by ale neměla uniknout ta červeně značená. Nese název Zlatá stezka Českého ráje a přiblíží nejznámější místa.

Z turnovského hlavního nádraží se pak lze na průzkum tohoto malebného regionu vydat hned několika směry. Cesta vlakem k Jičínu představí to nejznámější: hrady Valdštejn, Hrubá Skála, Trosky a pohádkový Jičín. Z každé zastávky se turisté snadno dostanou po velmi dobře značených turistických i cyklistických trasách k těm nejznámějším výletním cílům. Pokud se vydají směrem na Železný Brod a Semily, čeká je krajina kolem řek Jizery a Kamenice bohatá na tradiční lidovou architekturu, sklárny, rozhledny a hrady.

Depo Turnov je od roku 2021 zapsáno jako kulturní památka. Skládá se z lokomotivní remízy, železniční točny, vodojemu, vodního jeřábu a popelové jámy v kolejišti. Není otevřeno denně, nicméně pořádané akce jsou včas avizovány na webu https://kolejklub.cz/.

I z Turnova je možné odvézt si zajímavý dárek v podobě regionálního výrobku. Kromě šperků z Granátu to může být i něco z produkce firmy Jablečná, která vyrábí produkty ze starých odrůd jablek pěstovaných šetrným způsobem v Českém ráji. Od turnovského řemeslníka Jana Petrnouška si zájemci mohou pořídit do kuchyně dýhované nádobí, ke kterému se hodí dřevěné lžíce a mísy od Turnovana Břetislava Jansy. Každého kuchaře pak při přípravě jídel potěší kvalitní základní suroviny, jakými jsou například oleje, pesta nebo omáčky z Dobrot z ráje.

LK/Jan Mikulička