Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z Liberce vyrazily dnes ráno dva speciální týmy za 19 voliči v izolaci nebo karanténě

08. 10. 2021 | 14:07

AKTUALIZOVÁNO: Od Krajského úřadu v Liberci vyrazily dnes ráno dva speciální týmy za voliči, kteří jsou kvůli koronaviru v izolaci nebo karanténě a chtěli hlasovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Po kraji najely dohromady téměř 300 kilometrů. Nejvíc voličů bylo v Liberci, zamířily ale také do České Lípy, Jablonce nad Nisou, Železného Brodu, Semil, Jilemnice a na Frýdlantsko. Odvolilo všech 19 ohlášených, řekla ČTK vedoucí oddělení voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová. Zpět se týmy vrátily hodinu po otevření volebních místností.

volby12detail
Archivní foto

Před rokem při krajských volbách muselo v Libereckém kraji vyjet pět týmů, tehdy tímto způsobem volilo 82 lidí. O speciální tým s přenosnou schránkou mohli lidé žádat do čtvrtečních 20:00. Podle odhadu krajských hygieniků mohly v kraji hlasovat zhruba dvě stovky lidí starších 18 let, u nichž test nákazu prokázal nebo jsou v karanténě. Při loňských krajských volbách bylo nakažených několikanásobně víc.

Už ve středu mohli tito voliči využít zvláštního hlasování na čtyřech drive-in stanovištích. V Liberci, Jablonci, České, Lípě a Semilech odevzdalo své hlasovací lístky 46 voličů, před rokem jich využilo této možnosti 191. "Celkově tak tehdy do krajského zastupitelstva odvolilo zvláštním způsobem 273 lidí, tentokrát to bylo 65," doplnila Kroupová.

Volební místnosti pro volby do Poslanecké sněmovny se dnes v Libereckém kraji stejně jako v celé zemi otevřely ve 14:00, hlasovat mohou lidé do 22:00 a v sobotu také od 08:00 do 14:00. Zájem o volby je velký, na mnoha místech čekali lidé ve frontách. "Někde už nám hlásili že překročili 20 procent," řekl krátce po 18:00 ČTK Zdeněk Valášek z krajského úřadu, který volební místnosti v kraji objíždí. Žádné problémy zatím hlášené nejsou.

Souběžně s volbami se v kraji koná jedno obecní referendum. V Chuchelně na Semilsku odpovídají lidé na otázku: "Souhlasíte s tím, aby obec Chuchelna v samostatné působnosti podnikla kroky k tomu, aby nedošlo k obnovení těžby v dobývacím prostoru Chuchelna na katastrálním území obce Chuchelna?” Hlasovací lístky pro referendum tam vhazují do stejné urny jako volební lístky pro sněmovní volby, jen obálky se liší.

čtk