Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Za 838 milionů korun z programu REACT-EU pořídí nemocnice špičkové přístroje a technologie

18. 11. 2021 | 12:14

Bezmála 838 milionů korun půjde do nemocnic v Libereckém kraji z programu REACT-EU. Čtyři páteřní nemocnice v kraji díky tomu budou mít možnost pořídit špičkové přístroje a technologie, které pomohou zlepšit péči o pacienty. Liberecký kraj v květnu kritizoval způsob přidělování dotací a dokonce podal předžalobní výzvu na ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Ministerstvo ale splnilo slib a program posílilo o další miliardy, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

nemocnice lb KNLJIP2
Archivní foto, Artur Irma

Program REACT-EU je určen na posílení zdravotnictví, peníze mají být využity na rozvoj a modernizaci nemocnic, hygienických stanic nebo péče o pacienty s rakovinou a seniory. První žádosti bylo možno začít podávat od 5. května. Zatímco ve výzvě na modernizaci záchranných služeb se tehdy Libereckému kraji podařilo získat podporu pro tři projekty, ve výzvě 98 na přístrojové vybavení skončily nemocnice v Liberci a České Lípě tzv. pod čarou, tedy bez dptace, dohromady žádaly půl miliardy korun. Alokace byla tehdy podle Půty vyčerpána za necelé dvě sekundy.

Vedení Libereckého kraje tehdy kritizovalo to, že rozhodující byla rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší, nikoli kvalita projektu nebo jeho význam pro region. MMR pak po dohodě s Asociací krajů ČR a ministerstvem zdravotnictví posunulo další výzvu a podmínky upravilo, teď vláda program ještě posílila. "Vláda 5. listopadu projednala upravený návrh využití dalších prostředků z REACT-EU ve výší zhruba 8,05 miliardy korun. Díky tomu jsou dofinancovány všechny projekty v 98. výzvě," řekl Půta.

I když je dofinancování programu dobrou zprávou, Půta doufá, že podobný způsob rozdělování dotací už se opakovat nebude. "Myslím si, že ministerstvo by mělo mít jasný klíč k tomu, jak a kam směřovat evropské peníze do zdravotnictví. Dotace bez peněžní spoluúčasti a podmínky stanovené časem odeslání žádosti se v budoucnu snad již nebudou opakovat," dodal. Už dříve Půta řekl, že by uvítal, kdyby se kraje mohly v takových případech víc podílet na hodnocení projektů.

čtk