Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Zákon o veřejných kulturních institucích: Nová éra pro správu a financování kulturních zařízení 

26. 08. 2024 | 15:08

Od příštího roku budou moci kulturní instituce zřizovat společně například kraj a obec, či více obcí. Umožní to nový zákon o veřejné kulturní instituci, který schválila na konci června Poslanecká sněmovna a prošel úspěšně Senátem.

baletJItřenka
ilustrační foto z libereckého divadla Artur Irma

Nová legislativa zavádí veřejnou kulturní instituci jako nový typ právnické osoby, která bude alternativou ke stávajícím příspěvkovým organizacím

"Zákon vznikal v úzké spolupráci s kulturními aktéry, kteří po takové úpravě volali dlouhodobě, vlastně už více než 20 let. Je inspirován dobrou praxí v Německu či Rakousku, kde jsou například divadla zřizována a spolufinancována různými úrovněmi veřejné správy. Jsem ráda, že se konečně podařilo vytvořit legislativu, která umožní podobný model i u nás," uvedla poslankyně Starostů Jarmila Levko, která před svým zvolením působila jako ředitelka divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Veřejná kulturní instituce by měla přinést modernější způsob řízení a větší stabilitu. Umožní spolufinancování organizace více zřizovateli, nastavení víceletého financování i zapojení odborné veřejnosti do řízení organizací. Správní rada složená jak ze zástupců zřizovatelů tak z odborníků v oblasti kultury by měla zajistit větší nezávislost na politických strukturách, což je pro kulturní život velmi důležité. Transformace stávajících příspěvkových organizací na veřejné kulturní instituce bude dobrovolná, zřizovatelé se sami rozhodnou, jakou právní formu budou jejich organizace mít.

"Na tento zákon jsme čekali dlouho. Nyní se otvírá možnost společného financování kulturní instituce např. s Libereckým krajem. Otevírá se tak příležitost například pro obě naše divadla," uvedl Jaroslav Zámečník, primátor města Liberec.

V našem kraji by se mohl nový zákon týkat kromě již zmíněných divadel také například Severočeského muzea či Krajské vědecké knihovny a dalších. Tyto instituce mají společné to, že slouží nejen obyvatelům v místě svého působení, ale mají regionální i nadregionální význam. Zklamáním pro řadu politiků i kulturních aktérů je proto fakt, že zákon neumožňuje, aby spoluzřizovatelem regionálních institucí byl také stát.

„Zákon o veřejné kulturní instituci v této podobě vnímám jako výkop správným směrem, doufám ale, že v blízkém budoucnu se ke své roli přihlásí i stát. Samosprávy mohou na základě zákona spoluzřizovat kulturní organizace, ale stát může být zřizovatelem pouze samostatně. Je to zásadní demotivační prvek. Nový způsob řízení takové organizace mám naopak za cestu, která je správná. Je tam v převaze odborná složka, a to je v pořádku. Děkuji Jarmile Levko, naší poslankyni, že se velmi zasadila o vznik a prosazení tohoto zákona. Je to první kamínek na dobré cestě,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

TZ/Jarmila Levko