Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Areál hradu Valdštejn přichystal letos pro své návštěvníky hned několik novinek

08. 06. 2020 | 5:36

První z nich jsou popisky panoramatických pohledů z vyhlídky na třetím skalním bloku. Na jejich výrobě se podíleli tři turnovští řemeslníci. Panoramata s popisky nakreslil  Jiří Lode, rytinu do profilů z nerezové oceli vytvořil Adam Pelc a rámečky včetně nosné konstrukce jsou dílem Davida Čermáka. Tabulky návštěvníci jistě ocení, neboť z této vyhlídky se rozprostírá pohled nejen na část Hruboskalského skalního města, krajinu Českého ráje s nejvyšší horou Kozákov, ale jsou odtud vidět i Krkonoše.

valdstejnStrauchova2
Foto: Zdenka Štrauchová

Foto: www.turnov.czNovinkou pro současné návštěvníky je připravená expozice ve spodní části klasicistního domu s názvem Odpolední čaj u Aehrethalů. Expozici dominuje bohatě prostřený stůl, u kterého se nachází starorůžové secesní šaty a na stole nezbytný doplněk dámy v této době, vějíře. Věděli jste, že vějíře byly od pradávna tajným prostředníkem lásky, a že existují různé „slovníky“ mluvy vějíře?  Tak například vějíř zavěšený na šňůrce na pravém rameni znamenal „hledám muže“ a na levém rameni „ jsem zasnoubená“. Vějíř v kapse zase naopak znamenal, že dáma lásku nepotřebuje, ale když dáma vějíř pomalu shrnovala, dávala tím najevo, že „svoluje“. Nedbalé ovívání vějířem bylo známkou lhostejnosti, rychlý pohyb znamenal náruživou lásku. V chodbě klasicistního domu jsou také instalovány kolorované litografie pařížské módy 19. století pocházející z majetku rodiny Maxmiliána Priz von Croy.

Foto: www.turnov.czMilým překvapením pro návštěvníky je i nově instalovaný biliární sál, kde najdete velkoplošné obrazy koní Albrechta z Valdštejna. Jedná se o kopie obrazů ze zámku Slatiňany. Věděli jste, že Albrecht z Valdštejna byl nejen velký válečník a stratég, ale i velký milovník koní? Sám zakládal hřebčince a říká se, že koně měl raději než lidi. Nová výzdoba biliárního sálu je součástí připravované výstavy „Hrad Valdštejn za Valdštejnů“ k celorepublikovému tématu Národního památkového ústavu „Valdštejnové – lvi ve službách císařů“. Obrazy doplňují zajímavé kusy nábytku, mezi které patří biliár, stojan na tága, párová neorenesanční křesla potažená vytlačovanou kůží či barokní dubová truhla vykládaná ovocnými dřevinami.

Hrad Valdštejn je otevřen během měsíce června každý den od 9:00 do 17:30. Udělejte si hezkou procházku a přijďte. Těšíme se na Vás.

www.turnov.cz