Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Autobusové nádraží přijde Semily na 40 milionů korun, proti odhadu o 15 procent levněji. Díky dotaci

04. 02. 2024 | 10:10

Nové autobusové nádraží v Semilech přijde na 40 milionů korun, bude tak zhruba o 15 procent levnější, než projektanti původně odhadovali. Podařilo se na to získat dotace z evropských fondů ve výši téměř 27 milionů korun, řekla ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

SMnadrTitul
vizualizace

Stavební práce by podle ní měly začít na jaře, hotovo má být za jednu stavební sezonu. Ještě letos na podzim by tak měl být v Semilech hotový celý dopravní terminál, který umožní přímý přestup mezi vlaky a autobusy.

Autobusové nádraží v Semilech je už 20 let v dočasných podmínkách na průtahu městem, pro nové nádraží koupilo město loni od Českých drah téměř za 2,4 milionu korun pozemek o rozloze zhruba 4500 metrů čtverečních u vlakového nádraží. Projekt počítá s úpravou povrchů vozovky, nástupišť a chodníků. Kvůli stavbě bude třeba přeložit vodovod a kanalizaci, udělat nové veřejné osvětlení a součástí úprav bude i revitalizace zeleně.

Výstavba autobusového nádraží navazuje na rekonstrukci železniční stanice za 218 milionů korun, kterou loni v říjnu dokončila Správa železnic. Vznikl tak bezbariérový prostor s prostupem i na druhou stranu, informační systém a hlavně příprava pro budoucí terminál autobusového nádraží. To vyroste na volném pozemku, který přímo sousedí s vlakovým nástupištěm. "Autobusové nádraží naváže přímo jak výškově, tak půdorysně na stavbu vlakového nádraží," dodala starostka.

Semily čeká náročná stavební sezona, autobusové nádraží není jediným projektem. Na jaře začne také dlouho připravovaná rekonstrukce atletického stadionu. Na projekt za 60 milionů korun si město bude muset část peněz půjčit, se žádostí o dotaci z Národní sportovní agentury (NSA) neuspělo ani podruhé. O pomoc s financováním náročného projektu proto radnice požádala Liberecký kraj, který chystá na investice do sportovišť nový dotační program. Na jaře začnou v Semilech práce i na rekonstrukci hlavního mostu přes Jizeru, stavbu za 80 milionů korun financuje kraj, město přispěje asi pěti miliony.

čtk