Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bouřka zkomplikovala otevření lesoparku a vyhlídek na Stráži u Rokytnice nad Jizerou

15. 07. 2021 | 12:36

Noční bouřka zkomplikovala dnešní otevření lesoparku a vyhlídek na vrcholu Stráže u Rokytnice nad Jizerou. Bylo nutné prořezat příjezdové cesty, kam popadaly stromy. Vyhlídky jsou v pořádku, nějaké stromy tam ale také spadly, řekl ČTK starosta Petr Matyáš. Oblast Semilska zasáhla v noci bouře, silný vítr kácel stromy, přívalové deště poškodily také nezpevněné cesty, některé bude třeba podle starosty znovu upravit.

hasStrompřescestu
Foto: HZS LK

Vyhlídka Stráž je ve výšce zhruba 780 metrů nad mořem na stejnojmenném vrchu na Rokytnicí a ve středověku sloužila jako hláska, odkud byly posílány varovné signály před nájezdníky ze severu. Vidět je odtud celé panorama Rokytnice, Lysá hora, Studenov, Paseky nad Jizerou i Kotel a je dostupná celý rok. Z náměstí k ní vede 2,6 kilometru dlouhá značená trasa po žluté a červené. Vybudování lesoparku s vyhlídkami či rozhlednou připravovalo město ve spolupráci s polským městem Piechowice od roku 2014 s cílem přilákat víc turistů na trasu Hřebenovky a do česko-polského příhraničí.

Radnice původně počítala s výstavbou rozhledny. "Ukázalo se ale, že by musela být vzhledem k výšce stromů 35 metrů vysoká a také poměrně úzká, navíc by se musel vykácet kus lesa," řekl Matyáš. Zvítězil proto návrh vybudovat jednotlivé vyhlídky, které odkazují na symboly ve znaku města, což jsou liška, medvěd, ovce a horník.

Výstavba vyhlídek včetně úpravy lesoparku a rekonstrukce přístupové komunikace přišly město na zhruba 14 milionů korun, většinu nákladů však zaplatí evropské a státní fondy. Upravené vyhlídky podle starosty zatraktivnily výhledy, které se ze turistům nabízejí. "A navíc se tam zpřístupnily i vyhlídky ze skal a z míst, o nichž spousta návštěvníků ani nevěděla. Třeba horník na zadní skále, tam spousta lidí ani nevěděla, že tam je. Vidět je odtud na Kozákov, Paseky nad Jizerou a do kraje," dodal Matyáš.

Autory vyhlídek jsou architekti libereckého studia Mjölk, kteří mají s podobnými projekty zkušenosti. Podepsáni jsou například také pod rozhlednami Měňavka na Borkovických blatech na Třeboňsku, Vokurka u Heřmanic na Liberecku. Navrhli také vyhlídku Růženka u Růžové na Děčínsku, která tvarem odkazuje na vojenské řopíky prvorepublikového opevnění. Architekti Mjölk také navrhli vyhlídku Špička u Tanvaldu na Liberecku, která zvítězila v posledním ročníku soutěže o Stavbu roku Libereckého kraje v kategorii staveb pro veřejnost.

čtk