Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Bubnování na fotbale na Semilsku zakázal soud. Na zápasech SK Studenec bude po dobu zápasů ticho

26. 08. 2022 | 5:00

Studenecký fotbalový tým v loňské sezóně slavil postup do krajské 1.A třídy. Fotbal je v menší obci na Semilsku tradiční víkendovou zábavou pro většinu místních. Přesto se ve vsi najdou lidé, kterým víkendová fotbalová utkání vadí. Už šestým rokem se vleče spor mezi obyvateli, kteří žijí v bezprostřední blízkosti hřiště, a sportovním klubem. Důvodem je bubnování a povzbuzování týmu od fanoušků. Usedlíkům vadí rušení odpoledního víkendového klidu. Ve sporu dal soud za pravdu žalobcům a klub, potažmo fanoušci, budou muset s fanděním přestat.

studenec011
Foto - zdroj: SK Studenec

Fotbal na jakékoliv úrovni je tradiční zábavou snad ve všech obcích v republice. Jen v málokteré části naší země se stalo, aby se místní mezi sebou nedokázali dohodnout, jak by mělo fotbalové utkání probíhat. Ve Studenci na Semilsku je to ale jinak. Jedna z rodin, která v obci žije léta, už šestým rokem vede soudní cestou spor s klubem. Rodině Pokorných, kteří bydlí zhruba 150 metrů od hřiště, se nelíbí rušení odpolední pohody hlasitým fanděním a bubnováním. Letos se konečně obě strany dočkaly verdiktu od semilského okresního soudu. Ten zní pro mnohé překvapivě. “Žalovaný je povinen zdržet se rušení žalobců neúměrným hlukem v podobě bubnování a užívání obdobných nástrojů,” zaznělo při rozsudku. Obě strany se proti takovému rozsudku odvolaly. Klub ze zřejmých důvodů žádá úplné zrušení zákazu používat jakékoliv nástroje k fandění. Rodina Pokorných naopak žádá přísnější trest v podobě zákazu hluku i z přilehlé restaurace a dalších akcí, které se tradičně konají na fotbalovém hřišti.

Foto - zdroj: SK StudenecPodle sekretáře studeneckého klubu Petra Junka se navíc bubnování z ochozů ozývalo naposledy před třemi lety. Problém s rozsudkem navíc vidí někde jinde. “Když sem přijdou fanoušci cizích klubů, tak jim nemůžeme odebrat buben nebo další nástroje. Je to jejich osobní majetek a případný zásah do osobních práv,” říká k poslednímu rozsudku Junek. Do podobných úvah se pouští i hlavní trenér Studence Martin Hrubý. “Bojím se, aby nevznikl nebezpečný precedens pro tisíce klubů v Česku. Přijde mi líto, když se tu hraje fotbal a přijdou sem děti, aby nemohly podpořit kamarády a nemohly si zabubnovat,” říká k současné situaci. Klub rozhodnutí soudu respektuje, ale vedení doufá, že se podaří u krajského soudu současný verdikt zvrátit.

Foto - zdroj: SK StudenecSmutný přitom na celé situaci je fakt, že na zápasy ve Studenci jinak chodí velmi slušná kulisa. Někdy se na tribuně sejde i přes tři sta diváků. Naposledy se tak stalo na konci minulé sezóny, letos v červnu, kdy se studenecké béčko rozhodlo napodobit klasickou českou sportovní knížku Klapzubova jedenáctka. Na hřišti se při exhibičním utkání sešli pouze hráči s příjmením Kuřík. Nejmladšímu hráči základní sestavy bylo 18 a nejstaršímu 72. Každý jeden hráč byl součástí rozvětvené rodiny Kuříků. Právě tohle utkání přilákalo do ochozů v malé obci na Semilsku nečekaných 350 diváků.

Foto - zdroj: SK StudenecPodobné problémy jsou v rámci českého fotbalového "trávníčku" ojedinělé. Poslední obdobná kauza, která ovšem rezonovala celým fotbalovým světem, byly některými fanoušky milované, jinými nenáviděné vuvuzely na mistrovství světa ve fotbale v roce 2010 na africkém kontinentě. Tradiční africký hudební nástroj tvořil neopakovatelnou, ale místy otravnou atmosféru. Bubny, které se používají u nás v České republice, takový hluk sice nevydávají, ale případ ze Studence ukazuje, že i bubnování nemusí sednout každému. Dokud nerozhodne krajský soud, budou domácí zápasy přeborníků ze Studence bez hudební kulisy pouze za podpory hlasivek a rukou diváků.

lux, Fotogalerie: foto - zdroj: SK Studenec