Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Desátá kniha Zdeňka Mrkáčka dostala název Český ráj – moje velká láska. Autor ji pokřtí v turnovském kině

04. 02. 2024 | 20:22

Ve čtvrtek 8. února se v Kině Sféra v Turnově uskuteční slavnostní okamžik. Ornitolog, fotograf, spisovatel, režisér a kameraman dokumentárního filmu Jedinečný Český ráj zde představí a zároveň pokřtí svoji novou knihu. Název desátého díla Zdeňka Mrkáčka napovídá, že jde o jeho srdcovou záležitost.

Český rájLK
Český ráj to na pohled...

Křest knihy Zdeňka Mrkáčka Český ráj – moje velká láska
- čtvrtek 8/2 2024
- Kino Sféra Turnov

„Zdaleka se nejedná pouze o fotografickou knihu. Publikace je také o lidech a lásce. A uvedení pojmu láska v názvu knihy není náhodné. Potvrzuje můj niterný vztah k mému kraji, ale také lásku našich předků ke svému domovu, jejich úctu k hodnotám a víru,“ uvedl autor knihy Český ráj – moje velká láska.

Kromě slavnostního aktu křtu a představení novinky promítne autor také své fotografie. Následovat bude autogramiáda a zájemci zde budou mít možnost zakoupit si knihu za sníženou cenu. „Promítání vybraných fotografií doplním živým komentářem. Objasním, že nejenom Troskami je Český ráj světovým fenoménem,“ dodal Zdeněk Mrkáček.

Foto Zdeňka Mrkáčka, autora knihy Český ráj – moje velká láska

Zdeněk Mrkáček není pro místní neznámý. Jeho knihy o Českém ráji mohou na pultech knihkupectví vídat už téměř třicet let. V roce 2022 rozšířil svá díla o film Jedinečný Český ráj. „Od Zdeňka Mrkáčka jsme v loňském roce promítali jeho první celovečerní dokument Jedinečný Český ráj, který se stal dokonce jedním z nejúspěšnějších filmů roku, navštívilo ho přibližně 900 diváků. Jsme rádi, že rok od slavnostní premiéry dokumentu můžeme v našem kině v srdci Českého ráje uspořádat další výjimečnou akci věnovanou našemu regionu,“ řekl dramaturg Kina Sféra Pavel Krupař. Přednášky spojené s projekcemi nejsou v turnovském kině novinkou. Sál pravidelně hostí Cestovatelský klub. Letos už se návštěvníci dozvěděli ledacos o zajímavostech Číny, následovat budou ještě přednášky o Skotsku, Estonsku nebo o sopkách.

Kino Sféra se snaží svým divákům nabízet různé zážitky. Kromě klasických projekcí pro děti i dospělé se zde konají i tematické akce. Kino nejen pro seniory vysílá každý čtvrtek dopoledne aktuální filmy za sníženou cenu, velmi populární jsou zde Dámské jízdy. Tedy projekce převážně oddechových filmů s doprovodným programem. Novinkou je Baby kino. „Maminky a tatínkové nejmenších dětí často nemají možnost zajít si do kina. My jsme upravili podmínky v sále a takovou možnost jim nabízíme. V sále není úplná tma, zvuk nejde naplno, vedle hraček a dek se v sále nachází třeba také přebalovací pult a ani zaparkování kočárku není problém,“ doplnil k tomuto projektu kina jednatel Kulturního centra Turnov David Pešek.

Veškeré informace o programu turnovského Kina Sféra jsou dostupné na webu www.kulturaturnov.cz.

TZ/Zuzana Uchytilová