Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Děti v Semilech budou chodit 18 měsíců do náhradní školky, začnou ji navštěvovat už po jarních prázdninách

26. 02. 2020 | 11:06

Do náhradní školky začnou děti z MŠ Treperka v ulici Pod Vartou v Semilech docházet po jarních prázdninách, tedy od poloviny března. V opravené budově na Komenského náměstí budou 18 měsíců. Jejich školku nechá město zbourat a místo ní se bude stavět nová za více než 100 milionů korun. Práce začnou v dubnu, řekla dnes ČTK starostka Lena Mlejnková (Volba pro Semily).

Zázemí najde zhruba 50 dětí z MŠ Treperka ve čtyřpodlažní budově na Komenského náměstí. Její opravu za 24 milionů korun město zahájilo loni. Podle starostky zbývají dodělat drobnosti. "Finišujeme, abychom budovu mohli 6. března slavnostně převzít," uvedla Mlejnková.

Vybavení z dosluhující mateřské školy se bude stěhovat o jarních prázdninách, které budou v Semilech od pondělí 10. března. "Snažíme se to zorganizovat tak, abychom vše za ten týden stihli," řekla starostka. Týden jarních prázdnin ke stěhování podle ní vybrali záměrně kvůli dovoleným. "Protože rodiče jsou pro děti v tomto termínu schopni najít místo v jiné školce, zařídit hlídání nebo odjet na prázdniny," dodala.

Nová školka pojme až 110 dětí. Město bude výstavba stát přes 103 milionů korun, většinu nákladů zaplatí z evropské dotace. Z integrovaného regionálního operačního programu (IROP) získá město 82 milionů. Vedle standardní školky tam bude i waldorfská. V architektonické soutěži zvítězil návrh Marka Topiče. Porotu oslovil dispozicí s minimem chodeb, ale především pružným prolínáním dvou kruhů se společným zázemím. Nová školka by měla být v provozu od podzimu 2021.

Město už také ví, co bude v prostorech budovy na Komenského náměstí, až ji děti ze školky za rok a půl opustí. Využívat ji bude sousední základní umělecká škola, která má nedostatek prostor. "Počítalo se s tím dopředu projekčně i stavebně. Budovy budou propojené, už jsou tam udělané dva průchody. A ve druhé etapě se za 1,3 milionu korun prostory přestaví ze školky na ZUŠ," dodala starostka.

čtk