Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do haly se sportovci v Jilemnici nedostanou do září, budou tam od pondělí očkovat

11. 03. 2021 | 11:33

Nemocnice v Jilemnici dokončuje výstavbu nového očkovacího centra. Od pondělí bude ve sportovní hale. S jeho vytvořením nemocnice původně nepočítala. Kvůli zpoždění dodávek vakcíny a očekávanému skokovému nárůstu by ale stávající v areálu nemocnice v dalších měsících kapacitně nestačilo. Halu má nemocnice pronajatou do září. Ředitel nemocnice Jiří Kalenský pro ČTK uvedl, že sportovci halu stejně do té doby nebudou moci v důsledku koronavirové pandemie využívat.

ockovaciJilemnice3
Foto: Artur Irma

"Z důvodu epidemiologických je hala řadu měsíců uzavřená a nepředpokládáme, že v následujících měsících epidemiologická situace dovolí její otevření," řekl.

Nemocnice původně nepočítala s tím, že bude muset vybudovat očkovací centrum mimo svůj areál. "Protože my jsme se domnívali, že očkování poběží rovnoměrně už od začátku roku," uvedl Kalenský. Podle něj jsou dodávky kráceny na polovinu i nyní. "Takže de facto v tuto chvíli očkujeme toliko druhé dávky a nové očkovance prakticky neočkujeme," uvedl Kalenský. Výrazný nárůst dodávek vakcíny očekává od dubna. Nyní v nemocnici denně očkují do 100 lidí, kapacita očkovacího centra ve sportovní hale bude až 400 lidí denně. Očkovací boxy tam budou čtyři.Foto: Artur IrmaSportovní hala je naproti nemocnici a její přeměna na očkovací centrum si vyžádá statisíce korun. Jen 200.000 Kč stálo pořízení a položení lina, aby se nezničila speciální podlaha haly určená pro sporty. Podle Kalenského nebylo ani jednoduché lino sehnat, v republice nebyl nikdo schopný dodat potřebné množství. "Lino přicestovala z Maďarska," uvedl. Provoz centra bude při plném provozu zajišťovat šest lidí na administrativě, čtyři zdravotní sestry a minimálně dva lékaři. Personál pro očkovací centrum museli podle Kalenského přijmout nový. "Pomohou sestřičky, které byly v důchodu nebo které pracují v jiných zařízení," uvedl.Foto: Artur IrmaOčkování v Libereckém kraji zatím podstoupilo jen 27.732 lidí a z nich obě dávky dostalo 8491. V kraji žije přes 443.000 lidí. Podle Kalenského sice očkování před onemocněním zcela neochrání, zabrání ale těžkým průběhům. "Vypadá to, že očkování by nám mělo pomoci v tom, že velká část pacientů bude moci absolvovat onemocnění doma a ne v nemocnici," dodal.

čtk