Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Družstvo Granát Turnov má letos sedmdesátiny. Stále se specializuje se na výrobou šperků s českými granáty

22. 01. 2023 | 15:57

V roce 1953 vzniklo družstvo umělecké výroby Granát, které je neodmyslitelnou součástí šperkařské historie města Turnova. Na úplném začátku příběhu družstva Granát Turnov byla hrdost turnovských zlatníků, kteří nechtěli po 2. světové válce nechat tento jedinečný skvost upadnout v zapomnění.

GranatTurnov zasazovani c.granaty
Foto z www.turnov.cz

V tomto období výrobu granátového šperku okrajově zajišťovalo družstvo Soluna. V roce 1953, po odtržení turnovské pobočky, vzniká nové družstvo s názvem Granát, lidové družstvo zlatníků v Turnově, které se specializovalo se na výrobou šperků s českými granáty a v této produkci pokračuje dodnes. 

Rok 1961 přináší rozšíření výrobní kapacity o brusiče drahých kamenů sloučením s družstvem Precious. Ve stejném roce byla otevřena první prodejnu šperků s českými granáty v Turnově na náměstí. Od roku 1966 působí družstvo pod názvem Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov a o sedm let později již vlastní ochrannou známku „ Český granát“ a označení „ Český granátový šperk“. 

Významným rokem je pro Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov rok 1996, kdy si družstvo pronajímá a posléze odkupuje povrchový důl Podsedice na Litoměřicku a otevírá těžbu granátové suroviny. Toto rozhodnutí bylo stěžejní a dnes je jedním ze základních kamenů úspěchu na trhu. Těžební prostory byly v roce 2019 rozšířeny o lokalitu v Dolní Olešnici v Podkrkonoší. Vytěžená surovina českých granátů se zpracovává pouze pro produkci šperků družstva Granát, družstvo umělecké výroby, Turnov.

Od založení družstva uběhlo 70 let a turnovský Granát má za sebou řadu úspěchů, získal mnohá prestižní ocenění. Dnes se pyšní sítí svých prodejen, vlastní galerií v Turnově i Muzeem českého granátu v Praze. 

Za úspěchem družstva stojí všichni její bývalí i současní zaměstnanci, spolupracovníci, obchodní partneři. Všem těmto patří velký dík! Budeme se těšit, že letošní významné výročí společně oslavíme na Dni otevřených dveří v září 2023.

Iveta Beránková, Granát, d. u. v., uveřejněno na www.turnov.cz