Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geopark Český ráj úspěšně prošel kontrolou a se zelenou kartou dál patří na seznam UNESCO

16. 03. 2022 | 18:53

Geopark Český ráj úspěšně prošel mezinárodní kontrolou a dál může užívat titul Globální geopark UNESCO. Komise mu jednomyslně udělila takzvanou zelenou kartu. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ředitelka geoparku Blanka Nedvědická.

Hruboskalsko Trosky
Foto (výřez): Pavel Charousek

"Revalidace značky probíhá každé čtyři roky a komise uděluje zelenou, žlutou a červenou kartu. Při udělení žluté karty má geopark dva roky na nápravu nedostatků v plnění podmínek pro členství v síti Globálních geoparků UNESCO a červená karta znamená nevratný krok, kterým je vyloučení ze sítě," uvedla Nedvědická.

Podle ní ale dostali několik doporučení pro zlepšení činnosti. Mimo jiné by se měli více zapojit do aktivit globální a také evropské sítě geoparků. "Pro geopark je přínosné, když se zařadí do celosvětového kontextu a inspiruje návštěvníky k prozkoumání globálních geoparků UNESCO v jiných oblastech," uvedla Nedvědická. Komise také doporučila vypracování strategie partnerství s metodikou a kritérii pro to, jak se stát partnerem geoparku Český ráj. "To platí především pro ubytování, stravování, poskytovatele dopravy, poskytovatele služeb a výrobce lokálních produktů," dodala ředitelka geoparku.

Geopark Český ráj je jediným z devíti geoparků v Česku, který patří pro své výjimečné geologické, přírodní, historické a kulturní hodnoty na prestižní seznam světového dědictví. Spravuje ho nezisková společnost, která získává peníze na činnost z dotací od tří krajů, na jejichž území se rozkládá, a to Libereckého, Královéhradeckého a Středočeského, a také od měst Turnov, Nová Paka a Jičín.

Geopark se rozkládá na ploše 833 kilometrů čtverečních a zahrnuje širokou škálu geologických fenoménů, paleontologické, mineralogické a archeologické lokality i historické památky. Český ráj je geologicky cenný pískovcovým Příhrazským, Hruboskalským a Betlémským skalním městem nebo Prachovskými, Klokočskými či Suchými skalami. Nachází se tam také ojedinělé jeskynní útvary či naleziště drahých kamenů.

čtk